Κακουργηματικές διώξεις για τα βλαστοκύτταρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 18:09 Κακουργηματικές διώξεις για τα βλαστοκύτταρα

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος 19 προσώπων που εμπλέκονται στο “κανόνι” τράπεζας βλαστοκυττάρων

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, ύστερα από την έρευνα που διενεργήθηκε για το “κανόνι” της Stem – Health Hellas, της τράπεζας βλαστοκυττάρων που έβαλε σε κίνδυνο πάνω από 30.000 μοσχεύματα.

Οι διώξεις βαραίνουν συνολικά 19 πρόσωπα, κυρίως υπεύθυνους της εταιρείας Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Stem – Health Hellas καθώς και νόμιμους εκπροσώπους του Ομίλου Υγεία, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση έως το 2013. Τα αδικήματά που κατάληξαν οι εισαγγελικές αρχές είναι αυτά της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και της άμεσης συνέργειας σε αυτή.

Ο έλεγχος της ελληνικής Δικαιοσύνης, ξεκίνησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά από το Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ -κατά πληροφορίες- στη δικογραφία περιλαμβάνεται και έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με την οποία η εταιρία δεν είχε σχετική αδειοδότηση από το υπουργείο Υγείας. 

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις εισαγγελικές αρχές στο να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα τόσο για να ελέγξουν και άλλες αντίστοιχες εταιρίες, αλλά και σε βάρος υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, με το σκεπτικό ότι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν παράλληλα πως χιλιάδες γονείς παραπλανήθηκαν από τους υπευθύνους της εταιρίας, προκειμένου να πληρώσουν αδρά για τη συντήρηση βλαστοκυττάρων των παιδιών τους επί μεγάλο χρονικό διάστημα με τη βεβαιότητα ότι μελλοντικά το υλικό να είναι αξιοποιήσιμο, δίχως όμως αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση