Αχτσιόγλου: Δίνεται λύση στο ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 15:46 Αχτσιόγλου: Δίνεται λύση στο ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων

Εντατικοποιούνται οι παρεμβάσεις στους ΟΓΑ τόσο στην ενημέρωση όσο και στους ελέγχους.

Λύση στο πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων θα δοθεί από την υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η εθνική στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, εκτιμά η Έφη Αχτσιόγλου. Όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Εργασίας, η απόφαση που υπεγράφη χθες προβλέπει τη δημιουργία εσωτερικών δομών σε κάθε υπουργείο, σε κάθε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεδομένου ότι το θέμα της αντιμετώπισης των εργατικών ατυχημάτων έθεσε -με επίκαιρη ερώτησή της- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση στα εργατικά ατυχήματα στους ΟΤΑ και στο πλαίσιο της πρόληψης, το υπουργείο Εργασίας, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση όσο και σε ό,τι αφορά τους ελέγχους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι ήδη διεξάγονται ενημερωτικές ημερίδες σε διάφορους δήμους της χώρας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, για την εφαρμογή και για την καλύτερη συμμόρφωση με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην Εργασία, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι.

Ενημέρωσε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός των ελέγχων που διεξάγει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικότερα: Το 2014, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε 297 ελέγχους στον κλάδο δημόσιας διοίκησης και άμυνας για την υγεία και ασφάλεια, το 2015 πραγματοποίησε 427 ελέγχους (μια αύξηση δηλαδή κατά 44%), το 2016 έγιναν 416 έλεγχοι και υποβλήθηκαν 40 μηνύσεις κατά τη διάρκεια αυτών. Ήδη το πρώτο εξάμηνο τους τρέχοντος έτους, έχουν πραγματοποιηθεί 299 έλεγχοι, κάτι που αποδεικνύει ότι μόλις έγιναν, ήδη το 2017, περισσότεροι έλεγχοι από ότι το 2014.

«Παρόλα αυτά, ο αριθμός των ατυχημάτων συνεχίζει να μας προβληματίζει», ανέφερε η υπουργός, η οποία ενημέρωσε ότι ειδικά στους δήμους παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στη συμμόρφωση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλέστηκε τον έλεγχο που έγινε τον Ιούνιο του 2017 στον δήμο Αθηναίων και στον οποίο υπεβλήθη μήνυση από την Επιθεώρηση Εργασίας, επειδή δεν τηρούνταν οι κανόνες υγείας και ασφάλειας.

Οι βασικές υποχρεώσεις των δήμων

Η υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στέλνει έγγραφα σε όλους τους δήμους και τους ενημερώνει για τις τρεις βασικές υποχρεώσεις τους.

Αυτές είναι:

  1. Πρέπει να έχουν γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας,
  2. Πρέπει να υπάρχει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου
  3. Πρέπει να παρέχονται τα μέσα ατομικής προστασίας και να επιβλέπεται η ορθή χρήση τους.

Ειδικότερα, για τα μέσα ατομικής προστασίας διευκρίνισε ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι, εφόσον απασχολούνται σε εργασίες που είναι από τη φύση τους ανθυγιεινές και επικίνδυνες, ενώ προβλέπεται ότι δεν είναι δυνατόν να αποτιμώνται σε χρήμα τα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά μόνον σε είδος. Εξήγησε ακόμη, ότι σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται παραβίαση των όρων αυτών, προβλέπεται η επιβολή προστίμων.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε ότι επειδή παρατηρείται πως τα περισσότερα και σοβαρότερα ατυχήματα στους ΟΤΑ συμβαίνουν από την πτώση των εργαζομένων από τα απορριμματοφόρα οχήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη συνολική αναθεώρηση του προτύπου για τη λειτουργία τους. Με υπουργική απόφαση, δε, κατέστη πλέον σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται σε εργασίες που απαιτούν αυτήν την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, εργαζόμενοι μέσω κοινωφελών προγραμμάτων και ακόμη πιο ξεκάθαρα ορίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να τους ανατίθενται καθήκοντα αποκομιδής απορριμμάτων σε οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση