FT: Τα τρία πιθανότερα σενάρια για το μέλλον της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 12:53 FT: Τα τρία πιθανότερα σενάρια για το μέλλον της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - ΕΕ

Τρία σενάρια για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας εξετάζουν οι Financial Times σε άρθρο που υπογράφει ο Peter Spiegel.

Χαρακτηριστικά γράφουν ότι έπειτα από μία εβδομάδα βολών και διαβουλεύσεων για την Ελλάδα πίσω από τις κλειστές πόρτες έχουμε φτάσει στο εξής: Τη Δευτέρα στο Eurogroup θα γίνει η τελική αναμέτρηση για το αν θα υπάρξει παράταση ή όχι για την Ελλάδα. Ειδικότερα, η εφημερίδα εξετάζει τα τρία πιο πιθανά σενάρια: Μία παράταση, Μία γέφυρα ή Λήξη προγράμματος και νέες συζητήσεις.

Για το σενάριο της παράτασης σημειώνεται ότι είναι εκείνο το οποίο προτιμάται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η πιθανότητα όμως αυτό να πραγματοποιηθεί σημειώνουν οι FT είναι αρκετά χαμηλή αφού η ελληνική κυβέρνηση το απορρίπτει κατηγορηματικά αν και πολλοί ήταν οι αξιωματούχοι οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup πίστεψαν ότι η παράταση ήταν θέμα σημειολογίας. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέρριψε το τελικό κείμενο.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται καθώς είναι αναγκαίο να εγκρίνουν το αίτημα για παράταση τα κοινοβούλια των άλλων κρατών-μελών η Δευτέρα είναι το όριο στο οποίο η χώρα μπορεί να καταθέσει αίτημα.

Σχετικά με το σενάριο της γέφυρας, αίτημα του κ. Βαρουφάκη οι FT κρίνουν ότι το να υπάρξει συμφωνία γι' αυτό είναι σχετικά απίθανο αφού οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει σαφές το γεγονός ότι τα κεφάλαια από τα οποία θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για να προέλθει η ''γέφυρα'' δεν είναι διαθέσιμα, ειδικά χωρίς όρους.

Σενάριο τρίτο: Η λήξη του προγράμματος και ο νέος κύκλος συζητήσεων

«Δεν είναι κρίσιμο να υπάρξει επέκταση. Κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτή είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα» τονίζει ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι παράλληλα τρέχει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ έως το 2016 και προσφέρει μία πηγή-ασφαλείας έκτακτης χρηματοδότησης όσο οι συζητήσεις θα συνεχίζονται. Επιπλέον, υπάρχουν περιθώρια και για συμβιβασμό με τους Γερμανούς αξιωματούχους να σημειώνουν ότι προετοιμάζονται να δεχθούν τα αιτήματα της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στο προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει αποσύρει το αίτημα για διαγραφή χρέους ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος επιστροφής χρημάτων των δανείων.

Στο άρθρο αυτό Το σενάριο εμφανίζεται ως το πιθανότερο σενάριο αλλά και ως η καλύτερη λύση στην περίπτωση που η Αθήνα μείνει αμετακίνητη στις θέσεις της και οι Ευρωπαίοι παραμείνουν απρόθυμοι να υπογράψουν για μία γέφυρα.

huffingtonpost.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση