Άμεσα στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια - Τι θα ισχύει και τι θα ρυθμίζει στις ζωές των ανθρώπων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 13:18 Άμεσα στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια - Τι θα ισχύει και τι θα ρυθμίζει στις ζωές των ανθρώπων

- Το σύμφωνο συμβίωσης γίνεται με ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο και δεν αλλάζει το επώνυμο των συμβαλλομένων
- Μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία δεν έχουν εφαρμόσει το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια
- Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκκρεμούν κι άλλες προσφυγές
- Το σύμφωνο που ισχύει προς το παρόν μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια αναγνωρίζει το κληρονομικό δικαίωμα

Άμεσα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή η ρύθμιση που θα προβλέπει το σύμφωνο συμβίωσης εκτός από τα ετερόφυλα ζευγάρια, που είναι ήδη σε ισχύ, αυτή τη φορά και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρνει αυτή τη ρύθμιση στη Βουλή με σκοπό και τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιούν νόμιμα τις προσωπικές και περιουσιακές τους σχέσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".

Αυτή η νομοθετική παρέμβαση αποτελεί μία από τις βασικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ εις βάρος της χώρας μας εκκρεμούν κι άλλες προσφυγές.

Το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει μέχρι τώρα και αφορά μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια δφίνει τη δυνατότητα νόμιμης τακτοποίησης των προσωπικών και περιουσιακών σχέσεων ανάμεσα σε ζευγάρια που δεν επιθυμούν το γάμο, αλλά θέλουν να συνδεθούν με έναν νόμιμο τρόπο η ιδιωτική τους ζωή.

Το σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια που ισχύει μέχρι τώρα στη χώρα μας συνάπτεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και δεν αλλάζει το επώνυμο των συμβαλλόμενων, ενώ αναγνωρίει και το κληρονομικό δικαίωμα σε όσους το έχουν υπογράψει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο το 2014 υπεγράφησαν 1.568 σύμφωνα συμβίωσης, ενώ μέχρι τώρα το 2015 έχουν υπογραφεί περισσότερα από 260 σύμφωνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επέκταση του συγκεκριμένου θεσμού και στα ομόφυλα ζευγάρια θα δώσει νεά ώθηση στον θεσμό, καθώς θα δώσει μεγάλες δυνατότητες σε ανθρώπους του ιδίου φύλου να ρυθμίσουν τις ανάγκες τους, κάτι που δεν μπορούν να πράξουν μέσω του γάμου.

Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είχε συμπεριληφθεί και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τελικά αποσύρθηκε.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση