Όλα όσα είπε ο Τσίπρας στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 22:30 Όλα όσα είπε ο Τσίπρας στις ΗΠΑ

Η Ελλάδα αποτελεί «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τις ΗΠΑ, καθώς «προστατεύει» την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον αναξιόπιστο, πλέον, σύμμαχο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Αυτό ισχυρίζεται η πολιτική ιστοσελίδα Newsmax, που προχωρά σε μια δεύτερη ανάλυση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και επιχειρεί να «αποκρυπτογραφήσει» τη σχέση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Μετά από την πρώτη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες έδειξαν ότι έχουν μια εξαιρετική εργασιακή και προσωπική σχέση» γράφει η εν λόγω ιστοσελίδα, σε άρθρο που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Τζον Γκίζι. 

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος μεταφέρει πληροφορίες -επικαλούμενος ελληνικές κυβερνητικές πηγές- για το πώς «είδε» ο Αλέξης Τσίπρας τον Ντόναλντ Τραμπ. 

«Βρήκε ότι ο πρόεδρος είναι πολύ έξυπνος, πολύ άμεσος και είχε πολλές ερωτήσεις για την Ελλάδα» φέρεται να είπε η εν λόγω κυβερνητική πηγή στο Newsmax. 

«Σε δηλώσεις του προς μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Μπλερ Χάους, ο Τσίπρας είπε ότι οι συναντήσεις του με τον Τραμπ ήταν πολύ εποικοδομητικές και ότι ο πρόεδρος θεωρεί την Ελλάδα έναν από τους πιο αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ» γράφει η ιστοσελίδα. 

Παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα που μοιράστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τους δημοσιογράφους, το άρθρο αναφέρεται και στο μήνυμα που προσπάθησε να στείλει ο πρωθυπουργός στη διεθνή κοινότητα -«Η Ελλάδα επέστρεψε». 

Ο «αναβαθμισμένος» αυτός ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη πιθανώς να έχει να κάνει με την Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει απρόβλεπτη. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές μας είπαν ότι ο Τσίπρας θεωρεί τον Τούρκο πρόεδρος Ερντογάν “πολύ απρόβλεπτο” και επέμεινε ότι είναι ευχαριστημένος που η κυβέρνηση Τραμπ ενισχύει τη συνεργασία της με την Αθήνα, αναβαθμίζοντας τη ναυτική βάση στη Σούδα της Κρήτης» αναφέρει το δημοσίευμα.

Και συμπληρώνει: «Διατηρώντας την αμερικανική παρουσία στην Τουρκία και συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία με τον Τσίπρα -μας είπαν οι ίδιες ελληνικές κυβερνητικές πηγές- η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επτά χρόνια μετά την οικονομική καταστροφή της οικονομίας της, η Ελλάδα αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης και η χώρα μπορεί να γίνει στρατηγικός σύμμαχος στην Ευρώπη καθώς και “παίκτης” σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση