Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαψεύδει την ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίσατε κατά του εμπάργκο στην Σαουδική Αραβία και πρέπει να απολογηθείτε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 23:05 Διαψεύδει την ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίσατε κατά του εμπάργκο στην Σαουδική Αραβία και πρέπει να απολογηθείτε

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Υεμένη, έφερε και την υπογραφή του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ωστόσο όπως αναφέρει, οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την παράγραφο εκείνη που απαγορεύει την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Μάλιστα παραθέτουν και link που αποδεικνύεται τι ψήφισε ο καθένας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέθηκε κοινό Ψήφισμα για την κατάσταση στην Υεμένη, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, το οποίο φέρει και την υπογραφή του κ. Κεφαλογιάννη»

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ, στην ψηφοφορία της παραγράφου 15 (το δεύτερο κομμάτι της – 15/2), με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο επικαλείται το Ψήφισμα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη της 25ης Φεβρουαρίου του 2016 που ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα αναρτημένα αποτελέσματα της ψηφοφορίας».

Το γεγονός, λοιπόν, είναι αδιάψευστο: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει την στάση της».

Δείτε το link εδώ

ΝΔ: Ψηφίσαμε υπέρ

Νωρίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε κατηγορήσει την ΝΔ για τον ίδιο λόγο με πηγές της όμως να το διαψεύδουν.

«Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος για τη Σαουδική Αραβία», αναφέρουν οι πηγές από το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν, διευκρινίζεται ότι στη σημερινή ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία της Ευρωβουλής όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται δύο φορές η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να επιβληθεί εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Παπαδημούλης εναντίον… ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ο κ. Παπαδημούλης νωρίτερα είχε αναρωτηθεί γιατί οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά του ψηφίσματος. Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις που πουλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία να σεβαστούν το μήνυμα της Ευρωβουλής. Ωστόσο η ψήφος του ίδιου έρχεται επί της ουσίας σε… κόντρα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας που επιθυμεί η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τα 66 εκατ. που προβλέπονται. Κάλεσε μάλιστα όλες τις κυβερνήσεις να μην πωλούν όπλα στην Σαουδική Αραβία.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένω να το κάνουν και οι κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία που πουλάνε πολλά όπλα στη Σαουδική Αραβία. Να ακούσουν το μήνυμα του 90% του Ευρωκοινοβουλίου» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Νωρίτερα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε εγκρίνει, με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές το ψήφισμα, με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζητούν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Υεμένης, καθώς και για εμπάργκο όπλων της ΕΕ κατά της Σαουδικής Αραβίας.

newsit.gr