Τζαναμπέτης ο Ερντογάν - Δεν "μάσησε" ο Τσίπρας! Πετούσαν "φωτιές" σε ένα ιστορικό τετ-α-τετ!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 18:32 Τζαναμπέτης ο Ερντογάν - Δεν "μάσησε" ο Τσίπρας! Πετούσαν "φωτιές" σε ένα ιστορικό τετ-α-τετ!

Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην… αρένα του Μεγάρου Μαξίμου! Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν ιστορική πριν καν… πατήσει το υπερπολυτελές αεροσκάφος του στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ήταν άλλωστε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας μετά από πολλές δεκαετίες. Είναι όμως ιστορική και για ό, τι συνέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Πέμπτης 07.12.2017.

Κι αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Οι εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι σύνηθες. Συμβαίνει όμως σχεδόν αποκλειστικά… μονεμερώς. Δηλαδή η μία χώρα θα προκαλέσει (σ.σ. συνήθως η Τουρκίας) και η άλλη θα απαντήσει δεόντως. Αυτό που σνέβη σήμερα, ωστόσο, ήταν κάτι νέο.

Κάτι που ξάφνιασε τους πάντες, αφού Τσίπρας και Ερντογάν σήκωσαν τους τόνους… στα ύψη, ενώ βρέθηκαν τετ-α-τετ! Για την ακρίβεια δίπλα – δίπλα, με την στάση του σώματος, τις ματιές τους, αλλά κυρίως με όσα είπαν, να προδίδουν ένα ξεκάθαρο κλίμα έντασης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βέβαια, είχε δείξει τις προθέσεις του από νωρίς. Από όταν τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Εκεί ο «σουλτάνος» μίλησε ανοιχτά, προκλητικά και αλυτρωτικά για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με τον ΠτΔ να… απορρίπτει το συγκεκριμένο σενάριο. Όλα όμως έγιναν… ευγενικά και διπλωματικά. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο!

Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν διαλλακτικός και… διπλωματικός. Μέχρι ένα σημείο όμως. Ο Ερντογάν… ξεσάλωσε γρήγορα και από ένα σημείο και μετά οι εκατέρωθεν «σπόντες» έδιναν κι έπαιναν! Με τον «σουλτάνο», βέβαια, να είναι σε αρκετά σημεία προκλητικότατος απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος όμως απαντούσε κάθε φορά χωρίς να… μασάει.

Αρκεί να τονιστεί πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Τσίπρα «νέο και άπειρο» σε μια άκρως υποτιμητική στιγμή, με το κλίμα να παίρνει φωτιά με… σταθερούς ρυθμούς, μέχρι το εντονότατο φινάλε! Αυτό είναι όλο το χρονικό των ιστορικών δηλώσεων.

Τσίπρας διπλωματικός και ξεκάθαρος για τα μεγάλα «αγκάθια»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή επίσκεψη, αλλά ιστορική και την πρωτοβουλία του ΠτΔ να προσκαλέσει τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Δεν έχασε χρόνο, ωστόσο, βάζοντας από την αρχή στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης.

Τσίπρας Ερντογάν

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο του που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης«, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε με το άλλο «καυτό» ζήτημα, αυτό του Αιγαίου, λέγοντας: «Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus belli«.

Τρίτο ακανθώδες ζήτημα: Το Κυπριακό. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν«.

Τσίπρας: Άκυρο νούμερο… ένα για τους τούρκους στρατιωτικούς

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια χαιρέτησε τις προσπάθειες της Τουρκίας στο προσφυγικό, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα στηρίζει της ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας. Όμως για τους τούρκους στρατιωτικούς ήταν κάθετος:

«Βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα όμως είναι ένα κράτος δικαίου με βασική Αρχή την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές«, τόνισε, κάνοντας ξεκάθαρο στον Ερντογάν πως δεν πρόκειται να του στείλει… πακέτο τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, κάτι που ζητά επισταμένως ο «σουλτάνος».

«Δέξου την συμφωνία αλλιώς θα είναι εις βάρος των λαών μας»!

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την τοποθέτησή του, ρίχνοντας το γάντι στον Ταγίπ Ερντογάν για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις εύκολες προκλήσεις. Ελπίζω να το αποδεχτείτε. Αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας«, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας Ερντογάν

Ερντογάν… προκλητικός με το καλημέρα!

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε… εθιμοτυπικά. Ευχαρίστησε για την φιλοξενία και αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Πέρασε όμως άμεσα στο… ψητό. Δηλαδή στους τούρκους στρατιωτικούς.

«Εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες τύπου PKK και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του προηγούμενου έτους. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια. Ως εκ τούτου πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση περί έκδοσής τους«.

Τσίπρας Ερντογάν

Τον… χαβά του ο Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης!

Όχι που θα το… άφηνε. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε αμέσως μετά στην Συνθήκη της Λωζάνης.

«Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπέγραψε και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία. Όλες αυτές τις χώρες την υπέγραψαν.

Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Τίποτα για τα μειονοτικά μας θέματα; Για το μειονοτικό καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτικές μειονότητες. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις και σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης.

Υπάρχει θέμα επίσης με τον αρχιμουφτή. Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Η Ιερά Σύνοδος αντίθετα εκλέγει τον Οικουμενικό Πατριάρχη«, τόνισε ο Ερντογάν!

Και συνέχισε: «Υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει αδειοδότηση του υπάρχου του Φαναρίου. Εμείς την καταργήσαμε αυτή την πρόβλεψη. Εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Δεν πήρα απάντηση.

Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας».

Φουλ επίθεση για το Κυπριακό! «Υπεκφυγές! Ποιος αποχώρησε από το τραπέζι;»

Αμέσως μετά η… ατζέντα είχε Κυπριακό. Και ο Ερντογάν διατήρησε τους τόνους πολύ ψηλά: «Για το Κυπριακό, θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, θυμάμαι στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με παρακάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου.

Τσίπρας Ερντογάν

Του απάντησα ότι θέλω να ρωτήσω εσάς. Να κινηθούμε ομονοούντες στις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε χώρες που είναι μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αλλά θέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και πάντα το αναθέταμε σε αυτούς και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός.

Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Όταν έληξαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε το δημοψήφισμα. Οι τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ κατά 60% ενώ οι ελληνοκύπριοι αρνητικοί κατά 65%.

Εκεί μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν έγινε. Πρόσφατα είχαμε άλλη μια συνάντηση. Ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπεκφυγές«!

Επίθεση στον Τραμπ πριν τον… χαμό!

Ο Ερντογάν έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στην αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μια απόφαση που έχει κάνει τον κόσμο ολόκληρο άνω – κάτω!

«Θέλω να σταθώ στην απόφαση του κυρίου Τραμπ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Κανείς άλλος δεν επικροτεί την απόφαση περί αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Έκαναν ανακοινώσεις κατόπιν πιέσεων» είπε ο Ερντογάν στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τραμπ!

Όλα αυτά, όμως, ήταν μόνο η αρχή! Διότι αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και κάπου εκεί μπήκαν οι… φωτιές!

Ειρωνικός Τσίπρας για την Συνθήκη της Λωζάνης!

Σε αυτό το σημείο και μετά το… κρεσέντο του Ερντογάν, ο Τσίπρας άφησε στην άκρη τις τυπικότητες και πέρασε στην αντεπίθεση! Αρχικά με μια ειρωνική απάντηση για την Συνθήκη της Λωζάνης: «Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν τη ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την… Ιαπωνία για να συμφωνήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα».

Τσίπρας Ερντογάν

Απανωτά «καρφιά» για Κύπρο και Αγιά Σοφιά!

Παραμένοντας στην…αντεπίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για το Κυπριακό και τα κατά καιρούς… σόου στην Αγιά Σοφιά!

«Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή. Η ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της είναι ένα κράτος Δικαίου και ελευθερίας», τόνισε αρχικά!

Για να συνεχίσει: «Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ σε τζαμί να κάνουμε θρησκευτική, ορθόδοξη λειτουργία. Όπως λανθασμένα γίνεται στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει βούληση για ελευθερία».

«Είσαι νεαρός και άπειρος»!

Τσίπρας Ερντογάν

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλήσεις! «Πάτησε» στην ατάκα του Έλληνα πρωθυπουργού για την ηλικία του και είπε προκλητικά: «Στη δυτική Θράκη, το ζήτημα του αρχιμουφτή, για το αν είναι εκλεγμένος ή δικορισμένος, συνιστά μια σοβαρή πληγή. Πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Για το ζήτημα των θρησκειών, μπορεί αν επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων.

Τα βήματα που θα καταβάλλουμε ειδικά στο Κυπριακό, θα είναι προς την κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο κύριος Τσίπρας, καταλαβαίνω ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της απειρίας του, εξανίσταται για την συνέχιση του προβλήματος. Βλέπω ότι η πείρα που αποκόμισα από την διαδικασία είναι πολύτιμη. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση Ανάν, δεν θα είχαμε τα προβλήματα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε εδώ«!

Φινάλε Τσίπρα με νέο «άκυρο» για τους τούρκους στρατιωτικούς και Ιερουσαλήμ

Οι ερωταπαντήσεις έκλεισαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά πως δεν θα κάνει το… χατίρι στον Ερντογάν να του στείλει «πακέτο» τους τούρκους αξιωματικούς!

«Η ελληνική Δικαιοσύνη χειρίζεται το ζήτημα των τούρκων στρατιωτικών. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ένας λαός δημοκρατικός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας, δεν μπορεί αν μην είναι αντίθετος στις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια δίκαιη δίκη«.

Όσο για την Ιερουσαλήμ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κλείνοντας: «Τέλος, για το ακανθώδες ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς. Είμαστε προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει την δημιουργία δύο κρατών. Η απόφαση για αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δεν συμβάλει στην ειρήνη σε μια εύθραυστη περιοχή«.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τις δηλώσεις των δύο ανδρών

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση