«Φραγή εισερχομένων» από την EE στις ροές των προσφύγων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 09:52 «Φραγή εισερχομένων» από την EE στις ροές των προσφύγων

H Κομισιόν αποδοκίμασε ευθέως την πρόταση Τουσκ να καταργηθεί η υποχρεωτική ποσόστωση στην κατανομή των προσφύγων.

Σε μείζον θέμα τόσο στο εγχώριο όσο και στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται για άλλη μια φορά η προσφυγική κρίση.

Η αποκάλυψη του προσχεδίου επιστολής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με το οποίο τάσσεται υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα αλλά και μια πρωτοφανή αποδοκιμασία από την Κομισιόν.

Το μεταναστευτικό είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ωστόσο αποφάσεις δεν αναμένεται να υιοθετηθούν. Καλά πληροφορημένη πηγή του Συμβουλίου των ΕΕ  από τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι γενική και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι είναι γνωστή η άποψη του Τουσκ ότι το ζήτημα των μετεγκατάστασεων των προσφύγων και του προσδιορισμού συγκεκριμένων ποσοστών που οφείλουν να απορροφούν τα κράτη μέλη, δεν αποδίδει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για χρόνια την ΕΕ.

Η πρόταση Τουσκ 

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του αναφορικά με την ατζέντα της Συνόδου, ο Τουσκ ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου. «Ελπίζω να έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική συζήτηση» τονίζει και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει -και τι δεν έχει- δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια και να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα».

Στο ειδικό έγγραφο για το μεταναστευτικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος της ΕΕ καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».

Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

-Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών.

-Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.

-Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας.

-Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.

- «Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές».

Συνεχίζοντας, το έγγραφο του Ντ. Τουσκ για το μεταναστευτικό παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η πρόταση Τουσκ    

Σε ευθεία αποδοκιμασία της πρότασης Τουσκ προχώρησε ο  επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» 

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Καταλήγοντας ο επίτροπος για τη Μετανάστευση έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».

Κόντρες και στην Ελλάδα για το προσφυγικό 

Παράλληλα με όσα γίνονται στο ευρωπαϊκό επίπεδο΄, τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής προσφύγων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ενώ εξελίσσεται και κόντρα κυβέρνησης με τον Δήμαρχο της Λέσβου.

Στο Hotspot στη Μόρια της Λέσβου, 7.000 άνθρωποι στοιβάζονται σε χώρο δυναμικότητας 2.000, χωρίς καν ζεστό νερό. 

Με πολύ αργούς ρυθμούς και αφού έχουν προηγηθεί απανωτές κινητοποιήσεις, συσκέψεις ακόμη και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει η μετεγκατάσταση μερικών εκατοντάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η τοπική δημοτική αρχή συνεχίζει να αντιδρά και μάλιστα επιχείρησε να μπλοκάρει την μεταφορά 50 οικίσκων στη Μόρια, προκειμένου να φιλοξενηθούν άνθρωποι που έμεναν μέσα στο χειμώνα σε σκηνές. Tην Τρίτη το Μαξίμου επανήλθε εξαπολύοντας βολές κατά του δημάρχου του νησιού. 

Εληξε το σίριαλ με τους 50 οικίσκους για τη Μόρια

Το πρωί της Τρίτης, ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των 50 οικίσκων που προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Χθες, από το πρωί, απορριμματοφόρα του δήμου Λέσβου είχαν αποκλείσει την είσοδο του φορτηγού πλοίου, απαγορεύοντας την εκφόρτωση τους, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου με στελέχη της δημοτικής Αρχής και κατοίκους της Μόριας, αλλά και άλλους πολίτες, περιφρουρούσαν τον χώρο.

Τελικά, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα, για άγνωστους λόγους, η ομάδα περιφρούρησης αποχώρησε ενώ στις 4 το πρωί αποχώρησαν και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Έτσι, ξεκίνησε η εκφόρτωση χωρίς κανένα πρόβλημα και οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λάρσου, πολύ κοντά στον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε -τηλεφωνικά και με επιστολή- με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, εξηγώντας τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων. Όπως δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία, οι οικίσκοι προορίζονται μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές και δεν θα αποτελέσουν υλικό για τη δημιουργία νέας δομής.

Το Συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, με τη δημοτική Αρχή και την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Μόριας και της Παναγιούδας αποφάσισαν οι οικίσκοι να παραμείνουν αποκλεισμένοι, μέχρι να γίνει αποσυμφόρηση της δομής. Μάλιστα, στο σύνολό τους, μετέβησαν στο πλοίο συμμετέχοντας στην περιφρούρηση του. Περίπου στις 10 το βράδυ οι ομάδες περιφρούρησης άρχισαν να φυλλοροούν και τα μεσάνυχτα αποχώρησαν όλοι.

Βολές Μαξίμου στον Δήμαρχο 

Εν τω μεταξύ, την στάση του δημάρχου Λέσβου ο οποίος αντέδρασε στην εγκατάσταση νέων οικίσκων για τους μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί στηλίτευσαν κυβερνητικές πηγές. "Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hot spots και για τις συνθήκες φύλαξης των hot spots, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών", ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης.

Προσέθεταν, επίσης, πως «ούτε είναι δυνατόν να αγνοούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εντός του πλαισίου της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 5.701 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Σχετικά με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό σημείωσανν πως «αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα ήταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει όπως αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται».

Η σύσκεψη στο Μαξίμου με υπουργούς και βουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποίηθηκε σύσκεψη για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίσηστο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό, για το ίδιο θέμα.

Διεθνής Αμνηστία κατά Ευρώπης για το προσφυγικό

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σε έκθεσή της που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για συναυτουργία στην κράτηση προσφύγων και μεταναστών υπό φρικιαστικές συνθήκες στη Λιβύη, επικρίνοντάς τις ιδίως για τη βοήθεια που χορηγούν στο λιβυκό λιμενικό σώμα, που ενέχεται, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση, στην εμπορία ανθρώπων.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ηθελημένα συνένοχες στα βασανιστήρια και την καταπάτηση δικαιωμάτων που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κρατούνται από τις αρχές μετανάστευσης υπό αποκρουστικές συνθήκες στη Λιβύη», τονίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έκθεσή της.

Η Αμνηστία κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι προσφέρουν υποστήριξη σε «ένα εξελιγμένο σύστημα καταπάτησης δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών» από μέρους ανδρών της ακτοφυλακής, αξιωματούχων και φυλάκων στα κέντρα κράτησης καθώς και διακινητών, με μοναδικό στόχο να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται επ' αόριστον σε κέντρα κράτησης με υπερπληθυσμό ή υφίστανται συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους», τονίζει ο Τζον Νταλχούισεν, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδια για την Ευρώπη, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι απλά πλήρως ενήμερες για αυτές τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι συνένοχες», συμπληρώνει ο Νταλχούισεν.

Πρόταση για κατάργηση της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων

Μία πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό πρόβλημα ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του κ. Τουσκ, που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Πολωνός αξιωματούχος θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.

Φυσικά, μια ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, καθώς είναι η χώρα μας και η γειτονική, πάνω στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ενώ και από τις δύο πλευρές υπάρχουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κατάστασης.

Επιπλέον, σημειώνει το δημοσίευμα, πιθανή είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, κάτι που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες-μέλη.

Προθεσμία έξι μηνών

Ο Τουσκ, πάντα σύμφωνα με τον Guardian, θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ενώ προτίθεται να προτείνει και εναλλακτικές, αν δεν υπάρξει συναίνεση.

«Αν δεν υπάρξει λύση, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε» αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Guardian.

Πέρασε η άποψη των κρατών του Βίσενγκραντ

Ουσιαστικά, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι θα στο τέλος θα έχει περάσει η άποψη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που έχουν αντιταχθεί στην ιδέα διασποράς προσφύγων στην ΕΕ, με βάση ένα σχέδιο που έφτιαξαν οι Βρυξέλλες.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση