Ο Ευκλείδης στη Ν. Υόρκη, οι ύμνοι του Politico και ο... Μαρξ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 20:27 Ο Ευκλείδης στη Ν. Υόρκη, οι ύμνοι του Politico και ο... Μαρξ

Σύμφωνα με το Politico, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα θα κριθούν από το εάν θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Μόλις εμφανίστηκε στην αίθουσα, δέχτηκε τις... επευφημίες και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ενώ οι γιγαντοοθόνες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης απεικόνιζαν μια ελληνική σημαία να κυματίζει. Με ένα εμφανές χαμόγελο χτύπησε το καμπανάκι της λήξης των εργασιών και μετά χτύπησε με δύναμη και το σφυρί για τη λήξη της συνεδρίασης. Δίπλα του, η ελληνική αποστολή και εκπρόσωποι των εταιριών ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ. Νωρίτερα, συμμετείχε σε οικονομικό συνέδριο και είχε επαφές με διεθνείς επενδυτές.

Ο λόγος για τον δεδηλωμένο... κομμουνιστή και υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως ήταν προφανές, η συγκεκριμένη παρουσία και σχετικές φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο όνομα της εξουσίας όλα τα... αλέθει. Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει κατά καιρούς προκαλέσει πλήθος σχολίων με τις τοποθετήσεις του. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τα πρόσφατα σχόλιά του για τη μεσαία τάξη ή για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που ο ίδιος κατέθεσε δεν είναι.. δίκαιος. 

 

Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών συμπεριελήθφη πάντως στη λίστα του Politico με τους 28 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ευρώπη. Στο θετικό πορτραίτο που του αφιερώνει η γνωστή ιστοσελίδα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως πραγματιστή, αναφέρεται ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ομολόγων του στο Eurogroup, εφάρμοσε ωστόσο σκληρά μέτρα που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το Politico, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα θα κριθούν από το εάν θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Οι ύμνοι του Politico: Ευκλείδης ο πραγματιστής

«Εάν Ελλάδα καταφέρει να εξέλθει από το τρίτο μνημόνιο, όπως προγραμματίζει, τα εύσημα θα ανήκουν σε ένα μεγάλο βαθμό στο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πιθανότατα, όμως, λίγοι θα είναι οι Έλληνες που θα τον ευχαριστήσουν» αναφέρει στο αφιέρωμά του το Politico, το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Κουτσομίτη. «Δεν θα δει κανείς πολλά χαρούμενα πρόσωπα στην Αθήνα» αναφέρει ο Κουτσομίτης. Ο λόγος είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζουν χτύπησαν βαριά την ελληνική κοινωνία, σημειώνει το Politico. Kαι προσθέτει: «Η κυβέρνηση έκοψε συντάξεις, αύξησε φόρους και έπληξαν τον δημόσιο τομέα. Πάνω από 20% του πληθυσμού βρίσκεται στην ανεργία».

«Όταν η κατάσταση έφτασε στα όρια, κατάφερε να βάλει στην άκρη τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις» αναφέρει στο Politico ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος. Και τονίζει: «Δεν είναι άνθρωπος που θα βάλει την πολιτική πάνω από το εθνικό συμφέρον».

Όπως αναφέρει το Politico, «όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών το καλοκαίρι του 2015, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν μεγάλα πράγματα. Ο προκάτοχός του Γιάννης Βαρουφάκης είχε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του οικονομικού Αρμαγεδδώνα, προκαλώντας την εχθρότητα των δανειστών της Αθήνας. Οι ευρωπαίοι δεν είχαν πίστευαν και πολύ ότι με τον Τσακαλώτο, τον δεύτερο έλληνα υπουργός Οικονομικών που δεν φορούσε γραβάτα και είχε αριστερές απόψεις, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αφού κουράστηκε με τις ανοησίες της Αθήνας, η Γερμανία ησύχως κατάστρωσε ένα σχέδιο για ένα τάιμ-άουτ της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε ένα μόνιμο Grexit».

Το υπουργείο Οικονομικών και οι ανατροπές

«Ο Τσακαλώτος, ο όγδοος υπουργός Οικονομικών τα τελευταία 4 χρόνια, ανέλαβε την αποστολή να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης. Μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς σφραγίζοντας μια συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. Το μυστικό του; Κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι παρά το κομμουνιστικό του παρελθόν, δεν τον ενδιέφερε να γίνει άλλη μια λαϊκιστική φιγούρα» σημειώνει το Politico.

Και προσθέτει:

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 57χρονος Τσακαλώτος ανέτρεψε τις προσδοκίες. Τέκνο μιας οικογένειας που διαδραμάτισε ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, εξάδελφος του Θρασύβουλου Τσακαλώτου, στρατηγού που οδήγησε στη νίκη επί των κομμουνιστών το 1949. Αντί όμως να υιοθετήσει αυτήν την κληρονομιά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την αποκήρυξε, αφού πείστηκε ότι η λάθος πλευρά είχε νικήσει».

Σύμφωνα με το Politico, αυτό που κάνει την εξέλιξη του Τσακαλώτου ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι το γεγονός ότι σχετίζεται με έναν ακόμη ιδιαίτερο κύκλο, εκείνον του βρετανικού κατεστημένου.

«Γιος έλληνα μηχανικού, ο Τσακαλώτος έφυγε από την Ελλάδα για τη Μεγάλη Βρετανία σε ηλικία 5 ετών. Πήγε σε αγγλικό σχολείο και μετά ακολούθησε σπουδές στην Οξφόρδη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως ακαδημαϊκός και σύντομα ενεπλάκη με την αριστερή πολιτική. Η κοινοβουλευτικοί του λόγοι, στους οποίους η αγγλική προφορά είχε την τιμητική της, έγιναν σύντομα μια ένοχη απόλαυση για όσους παρακολούν την ελληνική πολιτική σκηνή» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Οι καλοί του τρόποι μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσουν το πώς κέρδισε τους ευρωπαίους συναδέλφους του. Ακόμη και ο διαβόητος πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προσφάτως χαρακτήρισε τον Τσακαλώτο έναν “εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών” και διαπραγματευτή» σημειώνεται.

Το αρνητικό κλίμα και το μεγάλο στοίχημα

«Πιθανότητα ωστόσο, ο Τσακαλώτος δεν θα ήθελε να προβάλει αυτήν την επιδοκιμασία όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος οδήγησαν στην νίκη το 2015, εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα βάλει ένα τέλος στη λιτότητα, μια λιτότητα που τώρα εφαρμόζει. Πολλοί από εκείνους που τους υποστήριξαν ένιωσαν προδομένοι. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019. Υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος μέχρι τότε» σημειώνει το Politico και καταλήγει:

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ανακάμψει εξαρτάται από το εάν ο Τσακαλώτος θα καταφέρει να πείσει την Ευρώπη να δώσουν στην Ελλάδα κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους όταν τελειώσει το πρόγραμμα. Η Ελλάδα μπορεί να ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματά της, σημειώνει ο ίδιος, ωστόσο οι δυνάμεις που την οδήγησαν στο όριο έχουν τις ρίζες τους στην ίδια την αρχιτεκτονική της ΕΕ. “Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξημένη κατανόηση για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητας που αποτελούν το βασικό αίτιο της κρίσης... όπως επίσης και για την αντίληψη ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν λύνουν τα προβλήματα” ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του. Αν καταφέρει να πείσει και άλλους για αυτές τις απόψεις, μπορεί να παραμείνει στη θέση του πολύ περισσότερο από ότι ορισμένοι νόμιζαν».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση