Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 12:37 ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Βελτίωση αρχίζει να εμφανίζει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα χάρη στη βιομηχανία αλλά και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης τον Δεκέμβριο κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Νοέμβριο, αγγίζοντας τις 101 μονάδες (από τις 98,4). Ο δείκτης ενισχύεται μετά από δύο μήνες υποχώρησης και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014.

Συνολικά άλλωστε, ο δείκτης κινήθηκε το 2017 σε επίπεδο υψηλότερο από το 2016 (96,2 μονάδες έναντι 91,8 μονάδων), εξέλιξη που είναι συνεπής και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο έτος. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η σταθερότητα του δείκτη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες και η πτώση του στο Λιανικό Εμπόριο, αντισταθμίζεται από την άνοδο στη Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Κατά το ΙΟΒΕ, η βελτίωση των προσδοκιών τον Δεκέμβριο αντανακλά τη σχετική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς τις παρατεταμένες διαδικασίες προηγούμενων αξιολογήσεων.

Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία σχετίζεται με ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων, ενώ άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της ανεργίας και την επίδρασή της στα νοικοκυριά.
Η άνοδος του ελληνικού δείκτη εντάσσεται σε μια ισχυρή τάση συνολικής βελτίωσης κλίματος των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. όπου τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ενισχυμένη αισιοδοξία, παράλληλα με την εμπέδωση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στις αντίστοιχες χώρες.

πηγή:zougla.gr