Πηγές της ευρωζώνης αναφέρουν ξεκάθαρα νέο Μνημόνιο - Μιλούν για δάνειο 30 δισ. και νέα δημοσιονομικά μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 20:50 Πηγές της ευρωζώνης αναφέρουν ξεκάθαρα νέο Μνημόνιο - Μιλούν για δάνειο 30 δισ. και νέα δημοσιονομικά μέτρα
- Ο κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης απορρίπτει οποιαδήποτε κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους
- Αποκαλύπτει πως τέτοια κουβέντα για τρίτο δάνειο στην Αθήνα είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο του 2014
- Ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει πως υπάρχει πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ
- Με συνέντευξή του στο Bloomberg δήλωσε πως υπολογίζει στην ΕΚΤ να βοηθήσει την Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει τον επόμενο μήνα
 
Μετά τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που παραδέχθηκε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα, έρχεται να προστεθεί και ένας κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σημειώνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος αναφέρει πως το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα, δηλαδή με ένα νέο δάνειο, που σημαίνει ένα νέο μνημόνιο, είχε συζητηθεί στην ευρωζώνη και πριν διεξαχθούν οι εκλογές.

Σημειώνει μάλιστα πως από τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και ένα τρίτο δάνειο.

Ωστόσο, μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνει πως μπροστά σε ένα τρίτο δάνειο, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Μάλιστα, σημειώνει πως η συμφωνία στο Eurogroup μπορεί να αλλάξει και αποκαλύπτει πως πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχουν πειστεί από τις δεσμεύσεις τξης νέας κυβέρνησης.

Σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει πως τους επόμενους 4 μήνες που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις για οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.

Την ελπίδα ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν θα αφήσουν την χώρα μας να χρεοκοπήσει για ένα μικρό ταμειακό πρόβλημα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο υπουργός δήλωσε εξάλλου -σύμφωνα με το Bloomberg- ότι «υπολογίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της». Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση