Νέες "πολιτικές φωτιές" άναψε η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 12:25 Νέες "πολιτικές φωτιές" άναψε η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

Περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστική ήταν η χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Το ραντεβού σύμφωνα με πληροφορίες του «TheToc» κλείστηκε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να μείνει μυστικό. Η απόφαση αυτή τηρήθηκε όμως μόνο από την μία πλευρά καθώς το Μαξίμου, την ώρα που ο πρωθυπουργός έφτανε στην Αρχιεπισκοπή άρχισε τις διαρροές στους διαπιστευμένους συντάκτες

Η συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα μπορεί να ήταν σχετικά σύντομη σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή καθώς κράτησε περίπου μία ώρα, αλλά ήταν απόλυτα συντονισμένη. Λίγα λεπτά μετά το τέλος του τετ α τετ, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοίνωση για το τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος. 

Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν να πέσουν οι τόνοι με την εκκλησία προκειμένου, ο Αρχιεπίσκοπος από την μία πλευρά να εκφράσει την διαφωνία του, αλλά παράλληλα να επαναλάβει την διαφωνία του για τα συλλαλητήρια για τα οποία φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με το μήνυμα του Ιερώνυμου θα καμφθούν οι αντιδράσεις και θα αποτρέψει Ιεράρχες και πιστούς να πάρουν μέρος στην λαοσύναξη της Κυριακής.  

Άλλωστε τα μηνύματα που έρχονται από την Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώνουν τους κυβερνητικούς φόβους, καθώς εκτιμούν πως μια ογκώδη συγκέντρωση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Η εκκλησία έχει κομβικό ρόλο στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και ήδη αρκετοί Μητροπολίτες από την Μακεδονία έχουν δηλώσει πως θα πάρουν μέρος στην συγκέντρωση της Κυριακής, ενώ ορισμένοι εξ αυτών ναυλώνουν ακόμα και πούλμαν. 

Η δύναμη του ράσου ανησυχεί το Μαξίμου  

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο και όχι τα κόμματα τις αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης για την δύναμη του ράσου και την επιρροή που έχει πάνω στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η επίσκεψη του Δημήτρη Καμμένου πριν από μερικές ημέρες στην Αρχιεπισκοπή και η ταύτιση απόψεων που είχε με τον κ. Ιερώνυμο. Παράλληλα έχει με το μέρος της και την ΝΔ η οποία έσπευσε να επιτεθεί στην κυβέρνηση όταν ο Νίκος Κοτζιάς ταύτισε τον Αρχιεπίσκοπο με την Χρυσή Αυγή. Όλα τα παραπάνω ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση που επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής. 

ΝΔ: Πρωτοφανής ανευθυνότητα 

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δει τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ δεν έχει ενημερώσει ακόμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

«Έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη Κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις» καθώς ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος. 

Σιγή από το Μαξίμου με τα ονόματα να πηγαινοέρχονται

Η κυβέρνηση επιμένει να κρατά κλειστά τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στο Σκοπιανό με τις πληροφορίες να προέρχονται κυρίως από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Τα ονόματα πάνε και έρχονται αλλά ο υπουργός Εξωτερικών παραμένει σφίγγα, παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να επιχειρήσει να λύσει ένα εθνικό ζήτημα που απασχολεί την χώρα μας για περισσότερο από 25 χρόνια, χωρίς να υπάρξει εθνική συνεννόηση, μία τακτική ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη τόσο για τον ίδιο όσο κυρίως για την χώρα. 

Πολλά αναμένεται να κριθούν την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Νταβός στην συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ. Εκεί θα φανεί αν τελικά υπάρχει πράγματι φως στο τούνελ για την ονομασία ή θα έχουμε μια επανάληψη των όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο οι πιέσεις και προς τις δύο πλευρές θα είναι έντονες καθώς στο Ελβετικό θέρετρο θα παρούσες όλες οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, η κάθε μία από την δική της βέβαια σκοπιά.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση