Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παππάς: Η χώρα στέκεται ξανά στα πόδια της

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 09:24 Παππάς: Η χώρα στέκεται ξανά στα πόδια της

Αναφερόμενος στην τελική έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σχολιάζει πως είναι μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι είμαστε σε μια νέα φάση. Μια φάση, συμπλήρωσε, στην οποία αξιολόγηση και Eurogroup δεν σημαίνει ανησυχία και αγωνία, αλλά βήματα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως η Ελλάδα σταθερά κερδίζει έδαφος και διαβεβαίωσε πως θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα, ανακτώντας πολλούς από τους βαθμούς ελευθερίας στην οικονομία και στην κοινωνία.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται».

Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη για τη νέα χρονιά, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον ρόλο του επιμελητηρίου και τη συμβολή του πρέσβη των ΗΠΑ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μείνει στην Ιστορία ως προς την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητά της, και ως προς τη σηματοδότηση του ότι η χώρα μας πλέον βαδίζει σε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς ανέφερε:

«Το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο είναι ένα από τα πιο ενεργά αμερικανικά επιμελητήρια στην Ευρώπη. Είμαι ευτυχής γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι στις πολύχρονες σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Ανάμεσα σε ανθρώπους που αναδεικνύουν και ενισχύουν μακροχρόνιους δεσμούς βασισμένους στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Είμαι επίσης χαρούμενος γιατί βλέπω φίλους με τους οποίους συνεργαζόμαστε εντατικά με στόχο την προετοιμασία μιας επιτυχούς παρουσίας των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ.

Έχω την τύχη να έχω ξεκινήσει να συνεργάζομαι πάρα πολύ στενά με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δείξει πέρα από το να ανταποκρίνεται σε αυτό που η δουλειά του προβλέπει ότι πρέπει να κάνει, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπά και τη δική μας χώρα πάρα πολύ. Και δεν έχει σταματήσει να τη διαφημίζει ως έναν εξαιρετικό τόπο για να τον επισκεφτεί κανείς, ως έναν εξαιρετικό τόπο για να επενδύσει κανείς.

Είναι πάρα πολύ θετική συγκυρία που ένας άνθρωπος με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αυτή τη θέση και νομίζω ότι θα κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτώ τις ΗΠΑ. Ήδη η πολύ καλή συνεργασία των ομάδων μας έχει οικοδομήσει ένα πάρα πολύ πυκνό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα το οποίο μας κάνει πάρα πολύ αισιόδοξους για τη βεβαιότητα η ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να μείνει στην Ιστορία ως προς την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητά της, και ως προς τη σηματοδότηση του ότι η χώρα μας πλέον βαδίζει σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Ολοκληρώνοντας τα προγράμματα προσαρμογής, ανακτώντας βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής και ξανακερδίζοντας τη στρατηγική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Μία θέση δεν μπορούσε να την υπηρετήσει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όπου επειδή βρέθηκε στο στρατόπεδο της Δύσης είχε τα νώτα της γυρισμένα προς το Βορρά. Τώρα που οι δυνατότητες είναι μπροστά μας, να το αισθανθούμε και οι ίδιοι, ότι και η Ελλάδα, και η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αν ανοίξει την περπατησιά της και τον βηματισμό της και προς το Βορρά και παίξει αυτόν τον ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο».

Ολόκληρη η δήλωση του Παππά

Η τρίτη αξιολόγηση ουσιαστικά έκλεισε μετά την απόφαση του Eurogroup. Ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης;

Είναι μια εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει ότι είμαστε σε μια νέα φάση. Μια φάση στην οποία αξιολόγηση και Eurogroup δεν σημαίνει ανησυχία και αγωνία. Σημαίνει βήματα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Νομίζω ότι η Ελλάδα σταθερά κερδίζει έδαφος και θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα, ανακτώντας πολλούς από τους βαθμούς ελευθερίας στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η Süddeutsche Zeitung λέει ότι ο Τσίπρας βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Άρα, υπάρχει μια αναγνώριση διεθνής και ιδίως ευρωπαϊκή. Πώς το εξηγείτε;

Ο εσωτερικός πολιτικός διάλογος κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιστοιχηθεί και με το ευρύτερο και γενικότερο κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.

Είμαστε αισιόδοξοι διότι τα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό πυκνώνουν και βλέπουμε αντικειμενικά οι φίλοι μας και οι λιγότερο φίλοι μας μια χώρα να ξαναστέκεται στα πόδια της, και με όρους καθαρούς να διεκδικεί τη θέση της εκ νέου.

Έρχονται επενδύσεις από τις ΗΠΑ;

Ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται επενδύσεις από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ