Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής – Η μεγάλη παγίδα για τους ασφαλισμένους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 10:46 Προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής – Η μεγάλη παγίδα για τους ασφαλισμένους

Ίση με το 80% της οριστικής θα είναι η προσωρινή σύνταξη για όσους κάνουν ηλεκτρονικά την αίτηση στον ΕΦΚΑ - Πως διαμορφώνονται τα νέα ποσά - Οι ασφαλισμένοι πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση όπου θα γράφουν τα χρόνια ασφάλισης και το μέσο όρο του μισθού τους - Αν ο ΕΦΚΑ κρίνει αργότερα ότι δεν… έδωσαν τα στοιχεία σωστά, θα τους παίρνει πίσω τις συντάξεις

Περισσότερο με… σπαζοκεφαλιά μοιάζει το κάλεσμα στους συνταξιούχους να κάνουν ηλεκτρονικά την αίτηση για τη συνταξιοδότηση στον ΕΦΚΑ. Όσοι κάνουν (και μόνο έτσι) ηλεκτρονικά την αίτηση, θα πάρουν προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής.

Υπάρχει φυσικά ένα μεγάλο «αλλά» και μια παγίδα! Γιατί, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αν κάποιος είναι απρόσεκτος ή θέλει να… κάνει ζαβολιά, θα το πληρώσει ακριβά. Κυριολεκτικά. Γιατί την αίτηση για το πόσα χρόνια έχουν με ένσημα και με τι μισθό οι ασφαλισμένοι δεν την κάνει ο ΕΦΚΑ, ο επίσημος φορέας δηλαδή, αλλά ο ίδιος ο ασφαλισμένος!

Η αίτηση λοιπόν πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά. Με υπεύθυνη δήλωση όπου ο συνταξιούχος θα αναγράφει το χρόνο ασφάλισής του, το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του από 2002 έως και το έτος πριν από την υποβολή της αίτησης (π.χ. αν την κάνει κάποιος σήμερα, θα πρέπει να δηλώσει μισθούς έως και το 2017).

Επί της ουσίας, με βάση ό,τι… δηλώσει ο καθένας, θα πάρει και το 80% της κανονικής σύνταξης ως προσωρινής.

Δεν παίρνουν προσωρινή όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και πάνω από 15.000 στο πρώην ΕΤΑΑ. Αντίθετα, αν έχουν κάνει αναγνώριση πλασματικού χρόνου, παίρνουν προσωρινή, αλλά συμψηφίζουν την εξαγορά από το ποσό της σύνταξης.

Η μεγάλη παγίδα

Ό,τι δηλώσει κανείς ηλεκτρονικά, θα περάσει, φυσικά, από τον τελικό έλεγχο του ΕΦΚΑ. Αν μετά από μήνες, όταν θα γίνει ο έλεγχος, αποδειχθεί ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά είναι λάθος, τότε θα αρχίσουν τα… όργανα!

Αν αποδειχτεί ότι κάποιος έχει δηλώσει μεγαλύτερο μισθό ή περισσότερα ένσημα που… δεν υπάρχουν, τότε θα τους ζητηθούν λεφτά πίσω. Και δεν αποκλείεται το ποσό που θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν να είναι όλο το ποσό των μηνιαίων προσωρινών συντάξεων που πήραν με τη δική τους δήλωση.

Επίσης, δεν αποκλείεται να μείνουν και χωρίς οριστική σύνταξη, αν ο ΕΦΚΑ κρίνει ότι τελικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν για παράδειγμα 35ετία, 40ετία ή 15ετία, επειδή λείπει έστω και ένα ένσημο.

Το ότι υποχρεούνται να επιστρέψουν ό,τι πήραν σε περίπτωση… λάθος, θα αναφέρεται ρητώς στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλουν και θα υπογράψουν μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Τα νέα ποσά

Η διάταξη για χορήγηση προσωρινής σύνταξης μπήκε για να διευκολύνει μια μερίδα ασφαλισμένων (π.χ. Δημόσιο, υπαλλήλους ΙΚΑ και άλλων ΝΠΔΔ), οι οποίοι λόγω σταθερών αποδοχών για πολλά χρόνια μπορούν να υπολογίσουν «στο περίπου» το 80% της κανονικής τους σύνταξης.

Υπάρχει, από το νόμο, και η δυνατότητα να κάνει ο ασφαλισμένος αίτηση και… χειρόγραφα. Έτσι όμως θα πάρει προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού που είχε το τελευταίο 12μηνο αλλά με ανώτατο πλαφόν προσωρινής σύνταξης τα 768 ευρώ.

Παράδειγμα: Με ηλεκτρονική αίτηση και μισθό 1.000, ο δικαιούχος θα πάρει 800 ευρώ.

Με μισθό 2.000 ευρώ και έντυπη αίτηση, η προσωρινή θα είναι το 50% και μέχρι 768 ευρώ, όχι 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο (κυρίως όσοι κάνουν αίτηση με ασφάλιση ΟΑΕΕ) να πάρουν προσωρινή 768 ευρώ αλλά η οριστική να βγει στα 650 ευρώ, οπότε θα επιστρέψουν 128 ευρώ για κάθε μήνα που είχαν την προσωρινή των 768 ευρώ όταν βγει η οριστική των 650 ευρώ.

Η προσωρινή, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είτε με ένα Ταμείο είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα πρέπει να βγαίνει σε δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών και από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν πρόκειται για αναπηρική σύνταξη.

Συντάξεις γήρατος και αναπηρίας

Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής μειώνεται αντίστοιχα για κάθε μήνα που υπολείπεται της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.

Στην προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας οι ασφαλισμένοι δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης και τμήμα του ποσού αυτού αποτελεί την εθνική σύνταξη που είναι συνάρτηση της αναπηρίας τους.

Με αναπηρία 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό των 384 ευρώ
Με αναπηρία από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ
Με αναπηρία από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 192 ευρώ.

Φωτογραφία εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Συντάξεις χηρείας

Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή είναι το 50% από το 50% της σύνταξης του θανόντος, αφού πρώτα επανυπολογιστεί. Δηλαδή αν ο θανών είχε 1.200 ευρώ σύνταξη πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγει στα 900 ευρώ, τότε η χήρα δικαιούται ως οριστική σύνταξη το 50%, δηλαδή 450 ευρώ, και ο ΕΦΚΑ θα της δώσει ως προσωρινή το μισό, δηλαδή 225 ευρώ.

Επειδή όμως μπήκε και εδώ πλαφόν, θα πάρει 360 με 384 ευρώ και όταν βγει η οριστική των 450 ευρώ θα της πιστωθεί η διαφορά.

newsit.gr