Bloomberg: Η Ελλάδα βγαίνει από την «τιμωρία» με την βοήθεια του Draghi

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 18:36 Bloomberg: Η Ελλάδα βγαίνει από την «τιμωρία» με την βοήθεια του Draghi

«Καθώς η παγκόσμια ελίτ συρρέει στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει τα εύσημα γα την πολιτική και οικονομική της πρόοδο το περασμένο έτος. Και πουθενά δεν είναι περισσότερο εμφανής η ανανεωμένη συνοχή της από ό,τι στην Ελλάδα», σχολιάζει το Bloomberg.

H Ελλάδα είναι η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο από την περιβόητη υπόσχεση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» που έδωσε ο Mario Draghi το 2012 για να σώσει το project του ενιαίου νομίσματος –παρά το γεγονός ότι το χρέος της χώρας δεν «προκρίνεται» για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ηγεσία του Draghi σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας του ευρώ έστρωσε το δρόμο για την τρέχουσα οικονομική άνθιση, η οποία βοηθά την Ελλάδα να ανακάμψει από το «μαρασμό».
Στο μεταξύ, η απρόσμενη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο του 2016 να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έχει κινητοποιήσει τους ηγέτες του μπλοκ να ανασυγκροτηθούν πολιτικά ώστε να γλιτώσουν από άλλες επιζήμιες αποχωρήσεις.

Συνεπώς, ο συνδυασμός της εσωτερικής μεταρρύθμισης –αν και ενίοτε διστακτικής- και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στο χείλος της ομαλότητας.

Δεν φλερτάρει πλέον με την έξοδο (ή την αποπομπή) από το ευρώ. Οι οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2%, που ισοδυναμεί με το ρυθμό που αναμένεται για την Ευρωζώνη συνολικά. Και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 20% έως τα μέσα του έτους. Το νούμερο εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό αλλά χαμηλότερο από το μέσο όρο του 23% της τελευταίας δεκαετίας.

Η Ελλάδα δεν εξέρχεται αλώβητη από αυτή την επιθανάτια εμπειρία. Το χρέος παραμένει υψηλότερο από το 181% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό του συνόλου της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παραπαίει. Έως τον Αύγουστο η Κομισιόν προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ λιγότερα από αποκρατικοποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν ακόμη ένα βαρύ φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 45% του συνόλου των δανείων.
Η κυβέρνηση εισήγαγε ένα σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να επιταχύνει την πώληση των τοξικών χρεών, ένα βήμα που ο Draghi χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο».
Παρολ’αυτά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα παγίων, εκτιμά η Fitch Ratings. Αυτό αφήνει την κεφαλαιακή τους επάρκεια ευάλωτη στα stress tests στα οποία θα υποβληθούν αργότερα φέτος.

Και όμως, οι επενδυτές έχουν επιβραβεύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να συνεφέρει την οικονομίας, ρίχνοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καταλήγει το Bloomberg. Τα διετή ομόλογα, για παράδειγμα, στο περίπου 1,1%, έχουν απόδοση που είναι κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από αυτή των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων.

Γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη νέα πώληση ομολόγων που η Ελλάδα προετοιμάζει ακόμη και για τον επόμενο μήνα.

πηγή: zougla.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση