Εκτακτο μίνι υπουργικό στο Μαξίμου για Σκοπιανό και οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 12:32 Εκτακτο μίνι υπουργικό στο Μαξίμου για Σκοπιανό και οικονομία

Μίνι υπουργικό στις 15.00 για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την οικονομία μετά την τρίτη αξιολόγηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος είχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνεργάτες τους, δύο 24ωρα μετά το τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός. Στην συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει μίνι υπουργικό συμβούλιο στις 3 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε κατ'ιδίαν με τον κυβερνητικό συνεταίρο Πάνο Καμμένο, προφανώς για να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Νταβός με τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους συνεργάτες του και για τα οικονομικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ αναμένεται και συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο για το Σκοπιανό.  Ο ΠτΔ που επισκέπτεται το Αίγιο με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου από τη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας δήλωσε: «Η “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε μας αφήνουν ως ιστορική παρακαταθήκη το δίδαγμα: Ακόμη και όταν διαφωνούμε -και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική δημοκρατία- οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του έθνους μας».

Η δύσκολη εξίσωση

Παρά το θετικό κλίμα της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ και τα χαμόγελα, τα σοβαρά εμπόδια για την συνέχεια παραμένουν. Οι  προθέσεις όπως αυτές έγιναν γνωστές μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να είναι αρκετές. Ο δρόμος για τη λύση του ονοματολογικού στο Σκοπιανό δεν είναι σπαρμένος με ρόδα, αφού υπάρχουν ισχυρές εσωτερικές παράμετροι, που προκαλούν σοβαρές αναταράξεις και «ανακόπτουν» τους όποιους  σχεδιασμούς.

Και τούτο διότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινες γραμμές, εσωτερικά μέτωπα και δύσκολες ισορροπίες. 

Παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανίσει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος ως διπλωματική επιτυχία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πιθανό κόστος από τον συμβιβασμό, αφού η κακοφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό εταίρο συνεχίζεται. Και μάλιστα με αμείωτη ένταση και βαρύ κλίμα. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, βουλευτές των ΑΝΕΛ ολοένα και σηκώνουν τους τόνους προκειμένου να εκφράσουν τη διαφωνία τους, με τον Δημήτρη Καμμένο να αποτιμά... αρνητικά τη συνάντηση με τον Ζάεφ. «Με το να κατεβάσουμε μία ταμπέλα ή να αλλάξει όνομα ένας δρόμος, δεν σημαίνει κάτι, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει το σύνταγμα των Σκοπίων με τα αλυτρωτικά», είπε (Ρ/Σ Focus). Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα περάσει από τη Βουλή, επιβεβαιώνοντας την... "Βαβέλ της συγκυβέρνησης". 

"Πολεμικό" κλίμα στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, η δεξιά στροφή της ΝΔ δημιουργεί "πολεμικό κλίμα" ενώ πολλοί εκτιμούν ότι μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το κοινωνικό κλίμα στην ελληνική κοινή γνώμη έχει πολωθεί κάτι που δυσκολεύει την αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έγιναν στόχος σφοδρότατων επικρίσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με την ΝΔ να υιοθετεί σκληρή γραμμή ενώ το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν μάλιστα πως από τη συνάντηση στο Νταβός δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν τέθηκε το ζήτημα για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων το οποίο περιλαμβάνει αλυτρωτικές αναφορές. «Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ζάεφ  έκαναν την παραμικρή αναφορά. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας  δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση  το εθνικό συμφέρον» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΝΔ.

Στελέχη της ΝΔ δε χαρακτήριζαν μονόδρομο πλέον τη σκληρή γραμμή που επέλεξε να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στην κυβέρνηση, δικαιολογώντας  πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε ο πρόεδρος του κόμματος να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εθνικό ζήτημα. 

Τα παραπάνω συνηγορούν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η συνεννόηση με τη ΝΔ δείχνει εξαιρετικά απίθανη με δεδομένη τη θέση που εξέφρασε την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: «Για εμάς το ζήτημα έκλεισε εδώ. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα πως θέλει πραγματικά λύση».

Ζητούμενο είναι και η στάση της Φώφης Γεννηματά που λέει ναι σε λύση αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση. Η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που οριστικοποιήθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής (17:00) στα γραφεία του Ποταμιού επί της οδού Σεβαστουπόλεως στην Αθήνα. 

Τα μέτωπα του Ζάεφ

Σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες και μέτωπα έχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο τελευταίος παραδέχθηκε εμμέσως ότι παρά τις προσπάθειες του, το ζήτημα είναι δύσκολο ζήτημα ιδίως όσον αφορά το κομμάτι της αλλαγής του συντάγματος της χώρας.  

Η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του συντάγματος, να αλλάξει τη συνταγματική ονομασία, μια πολιτικά δύσκολη υπόθεση έχοντας απέναντί της την αντιπολίτευση VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι και τους σκληροπυρηνικούς. 

Την εκτίμηση αυτή, ότι δηλαδή το αντιπολιτευτικό συντηρητικό κόμμα των Σκοπίων «προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, ξέφραζε και πρόσφατο δημοσίευμα του Euractiv. 

«Η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στα Σκόπια, ενδεχομένως ενθαρρυμένη από τη Ρωσία, προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, η οποία έχει εμποδίσει την πρόοδο της πΓΔΜ σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

O πρέσβης της πΓΔΜ στις ΗΠΑ Βάσκο Ναουμόφσκι -ο οποίος δήλωσε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να επιβάλει ένα νέο όνομα στη χώρα του- διορίστηκε από τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμμαχο της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία επικεφαλής ήταν το εθνικιστικό κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE.

Το άρθρο έκανε λόγο για υπερβολικό ενθουσιασμό, υπενθυμίζοντας ότι «η μακροχρόνια θέση της Ελλάδας ήταν ότι η διαμάχη για το όνομα πρέπει να επιλυθεί, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη εργασία». 

«Δείχνουν ευελιξία για να εντυπωσιάσουν τους γείτονές τους, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να έχουν και την κοινή γνώμη με το μέρος τους», δήλωνε πηγή από την αντιπολίτευση στη γείτονα στο Euracitv.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο επόμενος σταθμός στη διαδικασία διαπραγμάτευσης τοποθετείται την επόμενη εβδομάδα, όταν ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια στις 30 και 31 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.

Τα ηνία της απευθείας διαπραγμάτευσης παίρνουν πλέον ο ΥΠΕΞ  Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομολογός του Ν. Ντιμιτρόφ με τις ομάδες που συστήνονται επ'αυτού. 

Στη FYROM το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για να προγραμματιστεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς αλλά και όσα συζητήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της γείτονος η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση