Βαρουφάκης: Προτεραιότητα οι δόσεις στο ΔΝΤ – Θα το συζητήσουμε για τα χρέη στην ΕΚΤ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015 23:18 Βαρουφάκης: Προτεραιότητα οι δόσεις στο ΔΝΤ – Θα το συζητήσουμε για τα χρέη στην ΕΚΤ

-Νέα συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο Associated Press
-Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι για να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ΔΝΤ
-Τα χρέη στην ΕΚΤ ανήκουν σε άλλη κατηγορία, δηλώνει με νόημα ο Γιάνης Βαρουφάκης
-”Επιτακτική μας ανάγκη είναι η μεταρρύθμιση αυτής της χώρας”

Διαβεβαιώσεις ότι θα αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Την ίδια ώρα, όμως, τονίζει με νόημα ότι τα χρέη προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τελούν υπό συζήτηση.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο.
 

"Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. "Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε".

Ωστόσο διαφορετική στάση κράτησε για τις αποπληρωμές προς την ΕΚΤ λέγοντας προς ανήκουν σε άλλη κατηγορία  "και θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς".
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποπληρωμές προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ και σχεδόν 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ το καλοκαίρι. Αλλά αντιμετωπίζει μία κρίση ρευστότητας και δυσκολεύεται με τις προγραμματισμένες αποπληρωμές του χρέους της, αναφέρει το AP.

Η Αθήνα σκοπεύει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της για την αναδιάταξη του χρέους προκειμένου το τεράστιο χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που θα εργάζεται για τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Απρίλιο, δήλωσε o υπουργός Οικονομικών.

"Η συμφωνία του Απριλίου αφορά σε μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι επιτακτική μας ανάγκη. Επιτακτική μας ανάγκη είναι η μεταρρύθμιση αυτής της χώρας", τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

"Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία βασίζεται και επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε τη συνομιλία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάταξη του χρέους."

Πηγή: capital.gr

newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση