O επικεφαλής του Eurogroup διαψεύδει το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 21:37 O επικεφαλής του Eurogroup διαψεύδει το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης συζητούν ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αξίας 30 ως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία, ο Λουίς ντε Γκίνδος είπε ότι το νέο πρόγραμμα θα εμπεριέχει περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τους όρους που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν έχει άλλη εναλλακτική οδό πέραν της υποστήριξης από την ΕΕ.

Ωστόσο, ερωτηθείσα σχετικά από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Μανώλη Σπινθουράκη, η εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε λακωνικά ότι τέτοιο θέμα «δεν συζητείται» στο Eurogroup.

Εξάλλου, αξιωματούχοι της ευρωζώνης οι οποίοι συμμετέχουν στις προετοιμασίες των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εκδήλωσαν αμηχανία ερωτηθέντες για τα σχόλια αυτά του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στις δυσχέρειες όσον αφορά την αποπληρωμή οφειλών της Ελλάδας το αμέσως προσεχές διάστημα και ενδεχόμενες λύσεις γι' αυτές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε να προτείνει μια διέξοδο, αισθητά διαφορετική από τις ελληνικές προτάσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν ένα μέρος του ποσού των 7,2 δισεκ. ευρώ πρόωρα, ήδη από αυτόν τον μήνα, εάν η Αθήνα προωθήσει την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

«Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής του Eurogroup.

newsit,gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση