Το Μαξίμου απαντά στην "πόρτα" και τις προειδοποιήσεις του Ντράγκι - Επιστρέφει ο Στουρνάρας από την Κύπρο για να ενημερώσει τον Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 20:00 Το Μαξίμου απαντά στην "πόρτα" και τις προειδοποιήσεις του Ντράγκι - Επιστρέφει ο Στουρνάρας από την Κύπρο για να ενημερώσει τον Τσίπρα
- Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ενημερωθεί απόψε από τον Γ. Στουρνάρα
- Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να μεταφέρει το κλίμα και τις προθέσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα
- Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα και έχει κανόνες
- Ζήτησε από την Αθήνα να υπάρξει άμεση πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης
 
Το κλείσιμο της πόρτας από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης που μέσω κύκλων σπεύδουν να υποβαθμίσουν τόσο την άρνηση του Ντράγκι όσο και τις προειδοποιήσεις του.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απόψε αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.

Ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου από την Κύπρο ξεκαθάρισε πως περιμένει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δύο μήνες.

Όπως υπογράμμισε ο ισχυρός τραπεζίτης ο δανεισμός φτάνει στο 68% του ΑΕΠ που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη και σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν είναι μόνο η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και όλων των υπόλοιπων χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα και στηρίζεται σε κανόνες, τονίζοντας πως δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει κρατκά ομόλογα, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο έκδοσης κρατικών εντόκων της Ελλάδας. Άλλωστε, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, μία τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι έδειξε τη θετική στάση της ΕΚΤ λέγοντας πως εύχονται στην Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά υπό την προϋπόθεση πως οι όροι είναι σαφείς και στη θέση τους και θα δει΄χνουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι οι αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά ξεκινούν στις 9 Μαρτίου, αλλά σε αυτές δυστυχώς η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετέχει, καθώς έχει ξεπεράσει ήδη το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση