Σφίγγουν τη θηλιά της ασφυξίας για να πιέσουν την Αθήνα - Στο Eurogroup θα είναι όλοι εναντίον του Βαρουφάκη - Ζητούν νέα μέτρα και κοστολογημένα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 21:11 Σφίγγουν τη θηλιά της ασφυξίας για να πιέσουν την Αθήνα - Στο Eurogroup θα είναι όλοι εναντίον του Βαρουφάκη - Ζητούν νέα μέτρα και κοστολογημένα
- Από τους δανειστές διαμηνύεται πως δεν ικανοποιούνται από το πακέτο Βαρουφάκη για μεταρρυθμίσεις
- Οι δανειστές θα απαιτήσουν στο Eurogroup πιο συγκεκριμένα μέτρα και μόνο κοστολογημένα
- Απόφαση πάντως για να αποδεσμευτούν δόσεις τη Δευτέρα δεν πρόκειται να υπάρξει
- Η απόφαση Ντράγκι να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά έντονα γραμμάτια δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση
 
 
Η ασφυξία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας δεν έχει προηγούμενο, αφού καθημερινά οι αναλήψεις από τις τράπεζες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ το γεγονός πως η κυβέρνηση τράβηξε τα αποθεματικά από οργανισμούς και ταμεία προς την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τις αποπληρωμές των δόσεων ήταν η χαριστική βολή.
 
Αυτό όμως το γνωρίζουν και οι δανειστές, οι οποίοι βασίζονται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, προκειμένου να πιέσουν την Αθήνα να προχωρήσει στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ικανοποιήσουν τους εταίρους.
 
Αυτό φάνηκε σήμερα και από τις αποφάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποφάσισε να αυξήσει τα χρήματα από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες μόλις κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι τράπεζες είχαν ζητήσει 2 δισ. ευρώ.
 
Και μετά από αυτό το μισό όχι ο Μάριο Ντράγκι είπε το δεύτερο βροντερό όχι ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα και στηρίζεται σε κανόνες, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο έκδοσης κρατικών εντόκων της Ελλάδας. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως ενώ στην Ευρώπη θα "βρέχει" χρήματα, η Ελλάδα θα μένει σε καθεστώς ασφυξίας μέχρι και τον Ιούνιο που λήγει η τετράμηνη παράταση.
 
Την ίδια ώρα, δεν είναι μόνο η ΕΚΤ που πιέζει την Ελλάδα, αλλά και οι δανειστές, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εμφανιστούν ως μία γροθιά απέναντι στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας όχι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων και ζητώντας από τη χώρα περισσότερα μέτρα και πάντα κοστολογημένα.
 
Αυτό σημαίνει και παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, πως οι δανειστές θα τραβήξουν πολύ το χρόνο, με μοναδικό σκοπό να στεγνώσει όλη η χώρα από ρευστό και η κυβέρνηση να τρέχει μέρα παρά μέρα να βρίσκει χρήματα, προκειμένου να πληρώνει δόσεις και να καλύπτει τις ανάγκες του δημοσίου.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση