Ταξίδι αστραπή του Βαρουφάκη στην Ιταλία σήμερα ενόψει Eurogroup! - Πισωγυρίσματα βλέπουν οι ευρωπαίοι στη νέα λίστα Βαρουφάκη! - Όλη η λίστα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 15:13 Ταξίδι αστραπή του Βαρουφάκη στην Ιταλία σήμερα ενόψει Eurogroup! - Πισωγυρίσματα βλέπουν οι ευρωπαίοι στη νέα λίστα Βαρουφάκη! - Όλη η λίστα

- Στην Ιταλία εκτάκτως για επαφές πριν το Eurogroup o Γιάνης Βαρουφάκης
- Λίστα επτά σημείων έστειλε στον Ντάισελμπλουμ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών
- Πως αντιδρούν οι Βρυξέλλες και τι επισημαίνουν για την λίστα
- Στο απόλυτο σκοτάδι είναι η ΕΕ σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο όσον αφορά την κατάσταση στην ελληνική οικονομία
- «Οι θεσμοί και ο Βαρουφάκης θα πρέπει να μας δώσουν την πλήρη εικόνα την Δευτέρα στο  Eurogroup», είπε ακόμα
- Αν δεν παρουσιάσει ο έλληνας υπουργός με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα περιέχονται στην λίστα, λεφτά δεν εκταμιεύονται, είπε ο αξιωματούχος
- Εκπρόσωπος Σόιμπλε: «Στο χέρι σας είναι να πάρετε γρήγορα τα χρήματα!»

Ταξίδι αστραπή στην Ιταλία θα κάνει σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια προσάθεια δημιουργίας πιθανότατα κοινού μετώπου με τους γείτονές μας ενοψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Το ταξίδι έγινε γνωστό λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της λίστας των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η λίστα είναι:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
(μια πρώτη ερμηνεία είναι ότι αφορά τις περίπου 24 εταιρείες ιντερνετικού στοιχήματος)

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν σχετικά με την λίστα ότι:

- ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει «πολλά φορολογικά μέτρα»,
- διαπιστώνεται «πισωγύρισμα» σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις

Η νέα επιστολή Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ έφτασε στις Βρυξέλλες μετά την συνεδρίαση του τελευταίου Euro-working Group, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη.

Νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωνε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τους θεσμούς και από τον Έλληνα υπουργό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι στο δικό του επίπεδο οι επικοινωνίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είναι περιορισμένες και ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος στις τεχνικές διαβουλεύσεις, πότε και πού θα γίνουν αυτές. Ανέφερε, επίσης, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της ευρωζώνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και γι' αυτόν τον λόγο τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, σημείωσε ότι εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους και προϋποθέσεις.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε παράλληλα ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα, απαραίτητη είναι η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup. Και αυτό διότι όπως σημείωσε, η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.

Κληθείς να σχολιάσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι από τη στιγμή που στην Αθήνα δεν βρίσκονται εκπρόσωποι των θεσμών, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες για το επόμενο διάστημα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δε θεωρεί καθόλου πιθανό οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν μετά τον Ιούνιο και νέα παράταση, σημειώνοντας ότι και το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, δεν θα ευνοούσε κάτι τέτοιο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να ζητηθεί. Αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα δεν μπορεί να υπάρξει και προσφορά, είπε χαρακτηριστικά.


Εκπρόσωπος Σόιμπλε: «Οσο πιο γρήγορα εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρηγορα θα πάρετε το χρήμα»

Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθούν και τα χρήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, επισήμανε ωστόσο ότι η διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει πέρα από το τέλος Ιουνίου.

«Είναι στο χέρι της Ελλάδας πόσο γρήγορα θα προχωρήσει» τόνισε ο κ. Γιέγκερ και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί, να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς και, εάν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε και μόνο το Eurogroup θα μπορεί να αποφασίσει να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει πληροφορίες που αφορούν προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και δημοσίευμα σχετικό με το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί εκτάκτως με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ - ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση