Παυλόπουλος προς Τουρκία: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αμφισβητήσεις – Έχουμε δικαίωμα για νόμιμη άμυνα στα νησιά μας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 13:04 Παυλόπουλος προς Τουρκία: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αμφισβητήσεις – Έχουμε δικαίωμα για νόμιμη άμυνα στα νησιά μας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από τη Σαλαμίνα ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την τουρκική πλευρά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη.

Το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχύει στο σύνολό του. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.Όπως υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος υπάρχουν τρεις συνθήκες οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία. Η συνθήκη της Λωζάννης η οποία είναι πλήρης, δεν αφήνει καινά, δεν αφήνει ίχνος γκρίζας ζώνης.Καλούμε, όσους βλέπουν καινά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να επανέλθουν στην ορθότητα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Δεύτερη συνθήκη είναι η συνθήκη των Παρισίων του 1947 και προβλέπει την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τη συνθήκη αυτή ως συνθήκη που έγινε μεταξύ τρίτων. Η συνθήκη ισχύει για κατοικημένα και μη νησιά και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Τέλος, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της αμυντικής θωράκισης όλων των νησιών της όπως προβλέπει το άρθρο 91 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση