Koτζιάς: «Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 16:26 Koτζιάς: «Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα»

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στους δημoσιογράφους λίγο πριν εισέλθει μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην αίθουσα όπου ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση.

Οι κ.κ. Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί συνοδευόμενοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ο Nίκος Κοτζιάς κάλεσε τους  Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου. Απευθυνόμενος στην κ. Κνάισλ την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς σήμερα βάσει του καθολικού Πάσχα είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.

Βάσει του προγράμματος, το μεσημέρι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας.

Τη στιγμή πάντως που τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κινήσεις του Νίκου Κοτζιά μετά την απόφαση που πήρε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς που έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό, μόνο διπλωματικές δεν ήταν, τουλάχιστον όσον αφορά την στάση του απέναντι στη ΝΔ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη όταν βρέθηκαν οι δυο τους σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, το ραντεβού με την Φώφη Γεννηματά κλείστηκε αφού επικοινώνησαν οι συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά με το γραφείο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αλλά με την αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθήθηκε διαφορετική τακτική.

Με sms ενημέρωσε ο Κοτζιάς τον Κουμουτσάκο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα (sms) τον τομεάρχη εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο για την πρόθεση του να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφεύγοντας να μιλήσει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ ή με το γραφείου του, όπως έπραξε με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Η κίνηση αυτή μπορεί να ενόχλησε την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά όπως σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όποια τακτική και αν ακολουθούσε ο υπουργός Εξωτερικών ακόμα και την πιο τυπική, η απάντηση θα ήταν το ίδιο αρνητική.

Άλλωστε στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν από την πρώτη στιγμή πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την δημιουργία μιας ενιαίας εθνικής γραμμή για το Σκοπιανό. Έτσι αποφασίστηκε στην συνάντηση να παραστεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς όπως έλεγαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα».

Μετά το Πάσχα θα ενημερώσει ο Κοτζιάς τη ΝΔ

Η απάντηση ήρθε αργά χθες το βράδυ από την Βιέννη καθώς πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι «ο κ. Κοτζιάς θα δει τους πολιτικούς αρχηγούς την Μεγάλη Εβδομάδα και μετά το Πάσχα θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων». Αυτό σημαίνει πως ο Νίκος Κοτζιάς επιλέγει την σύγκρουση με την ΝΔ καθώς δεν θα ενημερώσει άμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα.

Μικρό καλάθι στη Βιέννη

Οι δυο πλευρές μπορεί να έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν αλλά βρίσκονται αρκετά μακριά από μία συμφωνία καθώς η γειτονική χώρα δεν φαίνεται να δέχεται αμετάφραστο το όνομα «Gorna Makedonija» που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Επίσης μεγάλο «αγκάθι» για οποιαδήποτε προσέγγιση αποτελεί το Σύνταγμα των Σκοπιών και οι αλυτρωτικές αναφορές που γίνονται σε αυτό για τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει ως ένα από τους βασικότερους όρους προκειμένου να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τα μέλη για τις επαφές του Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, όμως παραμένει το «αγκάθι των συνταγματικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο στην Θεσσαλονίκη είπε ότι  «διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Γιατί μια τέτοια λύση που δε θα αφήνει ουρές στο μέλλον». Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης είναι μικρές για θετικά αποτελέσματα κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.


Νίμιτς, Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ με την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση