Μήνυμα Τσίπρα στη Γερμανία: "Το δικό σας χρέος διεγράφη - Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά και εσείς το ίδιο"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 21:42 Μήνυμα Τσίπρα στη Γερμανία: "Το δικό σας χρέος διεγράφη - Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά και εσείς το ίδιο"

- Λίγες ώρες μετά τη σκληρή επίθεση Σόιμπλε κατά Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις
- Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως με την ομιλία του θέλει να τιμήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο
- Την πρόταση για επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τις αποζημιώσεις έφερε η Ζ. Κωνσταντοπούλου
- Νωρίτερα, ο κ. Σόιμπλε είχε χαρακτηρίσει τον κ. Βαρουφάκη ανόητα αφελή στους χειρισμούς του με τα ΜΜΕ

Mόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή μετά τις "μάχες" ανάμεσα στην Αθήνα και του Βερολίνου που μπορεί να κλυδωνίσει ακόμα και την απόφαση του Eurogroup να ξεκινήσουν την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του δήλωσε πως με την ομιλία του θέλει να τιμήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έτσι ώστε να θυμούνται όλοι τι σημαίνει ναζισμός. Μάλιστα, δήλωσε πως από τον ναζισμό δεν υπέφεραν μόνο οι άλλοι λαοί, αλλά και οι Γερμανοί.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να θυμούνται, σημειώνοντας πως δεν της επιτρέπεται της Ευρώπης να κάνει τα ίδια λάθη. Σημείωσε πως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ορθώς οι λαοί βοήθησαν την Γερμανία να διαγράψει τα χρέη της.

Όπως είπε η συμφωνία που είχε η Γερμανία με την Ελλάδα δεν αφορούσε τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά ούτε και το κατοχικό δάνειο, υπογραμμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση έχει στόχο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα με ευαισθησία, με ειλικρίνεια και με διάθεση διαλόγου. Ωστόσο, δήλωσε πως το ίδιο περιμένει και από τη γερμανική κυβέρνηση.

Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση από τις αξιώσεις της, αλλά και πως δεν δέχονται από κανέναν μαθήματα ηθικής. Μάλιστα, σημείωσε πως όσο η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα ξεπληρώσει τα χρέη της και θα τιμήσει τις συμφωνίες της, έτσι θα κληθούν να κάνουν και οι υπόλοιποι, εννοώντας τη Γερμανία.

Το θέμα αυτό συζήτησης στη Βουλή έρχεται την ίδια ημέρα, μετά την σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε τόσο κατά της Αθήνας όσο και προσωπικά κατά του κ. Βαρουφάκη, στον οποίο είπε πως είναι ανόητα αφελής στους χειρισμούς του Τύπου.

Η ξαφνική λοιπόν απόφαση του πρωθυπουργού σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις έχει να κάνει:

- αφενός με τη συνεχιζόμενη κατά το Μέγαρο Μαξίμου επιθετική στάση του Βερολίνου και των συμμάχων του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, και

- αφετέρου για να μπει "φρένο" στην προσωπική και "αρχηγική" κατά πολλούς πορεία που χαράσσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με τις πρωτοβουλίες της επιχειρεί να εκφράσει το "αριστερό" ρεύμα εντός του κυβερνώντος κόμματος και υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων.

 

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση