Κοτζιάς: Νευρική δύναμη η Τουρκία – Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 12:52 Κοτζιάς: Νευρική δύναμη η Τουρκία – Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως “πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή… αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα τις αντιδράσεις στην Ελλάδα θα ήμουν ευχαριστημένος…σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη” τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάρει χαμπάρι ότι στην πλευρά του Αιγαίου δεν μπορεί να κάνει ότι κάνει σε Ιράκ και Συρία.

“Η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει εξελίξεις όπως το θερμό επεισόδιο. Το πρόβλημα είναι να μην αφήσουμε να γίνουν ατυχήματα κάτω από τις συνεχείς εντάσεις που έχουμε με την Τουρκία.Αυτή η ατμόσφαιρα ότι το Αιγαίο μυρίζει μπαρούτι δεν είναι μια ατμόσφαιρα κοινωνίας ψύχραιμης αυτά θα βλέπει ο Ερντογάν και θα χαμογελάει” είπε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του και αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τις σημαίες στο σύμπλεγμα των Φούρνων είπε πως “εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει το ΥΠΕΞ και οι θεσμοί της χώρας και όταν κάποιος θέλει να πάρει πρωτοβουλία πρέπει να ξέρει τι γίνεται…Ασφαλώς να υψώσει κανείς μια ελληνική σημαία, αλλά μια ενέργεια δεν μπορεί να γίνεται έτσι”.

Στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως από την πλευρά της Ελλάδας γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απελευθέρωσή τους, ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτό “εξαρτάται από τον παραλογισμό ή μη της Τουρκίας”

Η Τουρκία είναι μια πάρα πολύ νευρική δύναμη με αντιφάσεις κοινωνικές, εθνικές και θρησκευτικές, είπε ο κ. Κοτζιάς συμπληρώνοντας ότι σε αυτές προστέθηκε και η νευρικότητα της εξουσίας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών η Άγκυρα θεωρεί πως έχει αποκτήσει τέτοια ισχύ που μπορεί να ζητήσει την αναθεώρηση συνθηκών, ενώ παράλληλα πιέζει για να αποκτήσει ρόλο στην εκμετάλλευση και στην μεταφορά των ενεργειακών πόρων.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση