Γκρίνιες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα... κενά στο success story

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 23:30 Γκρίνιες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα... κενά στο success story

Σοβαρά κενά στο success story του Αλέξη Τσίπρα σε μια σειρά από θέματα αλλά και έντονες γκρίνιες από τους βουλευτές ανέδειξε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επανέφερε με επίταση το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια, ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η μη-καθαρή ή βρώμικη έξοδος. Αυτό που υπάρχει είναι η σαφής ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή η καθαρή έξοδος». Δήλωσε δε πως δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως τα περί ανταλλαγής δεν συνάδουν με τη δομή ενός κράτους δικαίου, ενώ στο τέλος της ομιλίας του επιχείρησε να επαναφέρει τη θεωρία του ηθικού πλεονεκτήματος, προτάσσοντας το δίπολο καθαρότητα εναντίον διαφθοράς και διαπλοκής. Οι τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών που ακολούθησαν στην τετράωρη διαδικασία ανέδειξαν, ωστόσο, δυσαρέσκειες, διαστάσεις και αντιφάσεις.

Τσακαλώτος: Αν δεν έχουμε τελειώσει στις 21 Ιουνίου...

Η πρώτη αισθητή διαφοροποίηση από το κλίμα αισιοδοξίας που αποτύπωσε η πρωθυπουργική ομιλία ήρθε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα εάν η τέταρτη αξιολόγηση δεν κλείσει έως τις 21 Ιουνίου. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι εθνικά ωφέλιμη, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται ότι, λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εμφανιστεί βέβαιος για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιουνίου, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν μείζον ζήτημα εάν η 4η αξιολόγηση τελικώς κλείσει τον Ιούλιο.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα πρωτογενή πλεονάσματα, με αφορμή τη γνωστοποίηση των εντυπωσιακών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν πλεόνασμα «μαμούθ» για το 2017. Και εδώ, ο υπουργός Οικονομικών αποστασιοποιήθηκε επιμελώς από το λεγόμενο «success story», λέγοντας πως «σε σχέση με τα πλεονάσματα πάμε καλά, αλλά τα πλεονάσματα είναι υφεσιακά». Κατ'ουσίαν, δηλαδή, παραδέχθηκε ότι προκύπτουν από την υπερφορολόγηση και όχι από ανάπτυξη. Υποστήριξε ωστόσο ότι «αυτά μας δίνουν όπλα για δημοσιονομικό χώρο».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη πως ένας από τους βασικούς στόχους παραμένει το θέμα του χρέους, ενώ φέρεται να είπε πως η Γερμανία θέτει σκληρούς όρους, με το ΔΝΤ να πιέζει ωστόσο για ρύθμιση του ζητήματος.

Γκρίνια και δυσφορία για οικονομία και συντονισμό

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι έντονες γκρίνιες από βουλευτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές έβαλαν με ένταση το θέμα των συντάξεων και των περικοπών 18% που θα γίνουν από 1/1/2019. Υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο μέτρο, ενώ ανέφεραν πως η απόδοση της οικονομίας δικαιολογούν την αναστολή ενός τέτοιου μέτρου, όπως επίσης και να μην έρθει η μείωση του αφορολόγητου ένα χρόνο πριν. Εξέφρασαν δε τον έντονο προβληματισμό τους για το πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές με ένα τέτοιο μέτρο.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του Νίκου Φίλη ο οποίους ουσιαστικά έθεσε για ακόμη μια φορά τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις που θέτει και δημοσίως την τελευταία περίοδο με συνεντεύξεις του.

Σημειώνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πολλοί ήταν οι βουλευτές που πήραν το λόγο, με αρκετούς να εκφράζουν και την ενόχληση τους για την αποχώρηση των υπουργών της κυβέρνησης από την συνεδρίαση. Ορισμένοι από τους βουλευτές είπαν ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τους υπουργούς, αλλά και ότι βρίσκουν πάντα πόρτες κλειστές καθώς και ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Υποστήριξαν ότι δεν ενημερώνονται για τα νομοσχέδια και ότι η έλλειψη επικοινωνιακού σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα να τους «βρίζουν» ακόμα και εκείνοι που τους ευεργετούν. 

Έντονος προβληματισμός υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Το... «άφαντο» ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με το περίφημο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που επρόκειτο να παρουσιαστεί στην ΚΟ, η αίσθηση αρκετών βουλευτών είναι πως πρόκειται για ένα γενικό πράγμα που δεν έχει τύχει ακόμη των απαραίτητων διευκρινίσεων. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν έγινε αναλυτική κουβέντα για το τι θα περιέχει, ενώ δεν υπήρξε ενημέρωση για το εάν αυτό θα έρθει στη Βουλή. Δεν διευκρινίστηκε επίσης ένα οι παρατηρήσεις των βουλευτών θα ληφθούν υπόψη. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως αυτό θα περιέχει τρεις άξονες: Ο πρώτος θα αφορά τους δανειστές, ο δεύτερος τις αγορές και ο τρίτος τον ελληνικό λαό.

Τα εθνικά θέματα

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται πως πέρασαν πάντως τα λεγόμενα εθνικά θέματα, παρά την αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Και είναι ακριβώς για αυτό που το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενο. Αυτές όμως οι δηλώσεις, από μόνες τους, αν και αποτελούν ένα βήμα δεν αρκούν. Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές. Και οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο. Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. Και αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι στην ΚΟ δεν έγινε καμία αναφορά για το «Μακεδονικό», τη στιγμή μάλιστα που όπως έγινε γνωστή έχει προγραμματιστεί νέα τριμερής συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς-Ντιμιτρόφ την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση