''Δικαίως παραπονούνται οι Έλληνες για άδικη μεταχείριση της ΕΚΤ''

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 10:30 ''Δικαίως παραπονούνται οι Έλληνες για άδικη μεταχείριση της ΕΚΤ''

Ακόμα και ο δημοσιογράφος Hugo Dixon του Reuters, γνωστός για τις κόντρες του με τον Βαρουφάκη, γράφει σήμερα πως τα παράπονα της ελληνικής κυβέρνησης για άδικη μεταχείριση από τον Ντράγκι και την ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι δικαιολογημένα.

Dixon: Γιατί η ΕΚΤ άλλαξε γραμμή για την Ελλάδα

Τα παράπονα της ελληνικής κυβέρνησης για άδικη μεταχείριση από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι δικαιολογημένα.

Η σύγκριση με το 2012 είναι εύλογη. Τότε, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε, όπως σήμερα ο διάδοχός του, πρόβλημα ρευστότητας. Καθώς δεν είχε ακόμα προκύψει καμία συμφωνία με τους δανειστές η Αθήνα δεν μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα από τα πακέτα βοηθείας κι έτσι εξέδωσε έντοκα γραμμάτια που κατέληξαν στις ελληνικές τράπεζες. Και για να γίνει αυτό χρειάστηκε η ΕΚΤ να ανεβάσει προσωρινά το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 3,5 δισ. στα 7 δισ.

Σήμερα η ΕΚΤ αρνείται να πράξει το ίδιο και διαμηνύει στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραπονέθηκε σε μια συνέντευξή του στο Spiegel το Σαββατοκύριακο ότι η ΕΚΤ έχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας. Και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε στην Corriere della Sera ότι η ΕΚΤ ήταν ευέλικτη το 2012, αλλά αυστηρή τώρα.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει αυτή του τη στάση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε ότι αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο των εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο που θα δεχόταν από τις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να αγοράσουν ακόμα περισσότερο ελληνικό χρέος, αυτό θα ήταν έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, η οποία απαγορεύεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από το άρθρο 123 της συνθήκης.

Όμως αν αυτό ισχύει σήμερα, τότε ίσχυε και το 2012. Επίσης το άρθρο 123 αφορά μόνο άμεση και όχι έμμεση χρηματοδότηση.Το επιχείρημα που θα μπορούσε όμως να δικαιολογήσει τη στάση του προέδρου της ΕΚΤ σήμερα είναι διαφορετικό: Ενώ το 2012 η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με τους εταίρους της, συζητώντας μάλλον για κάποιες λεπτομέρειες, σήμερα η κυβέρνηση μάχεται για ζητήματα ορολογίας και απειλεί με δημοψήφισμα, σε περίπτωση που οι δανειστές παραμείνουν αδιάλλακτοι. Έτσι είναι λογικό η ΕΚΤ να πιστεύει ότι το πρόγραμμα βοήθειας έχει παρεκτραπεί, ώστε να δικαιολογεί τη διαφορετική αντιμετώπιση.

Όμως αν τα πράγματα άλλαζαν και ο Τσίπρας εμφανιζόταν με μια πιο εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η ΕΚΤ θα έπρεπε να αυξήσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια.

Αν ο πρωθυπουργός δεν επιδείξει πνεύμα συνεργασίας τότε θα φταίει ο ίδιος. Αν όμως φανεί διαλλακτικότερος και η ΕΚΤ επιμείνει στη σκληρή γραμμή, τότε η ΕΚΤ θα είναι εκτεθειμένη στην κριτική για άδικη και ασυνεπή αντιμετώπιση.

Θα αρχίσουν να κυκλοφορούν θεωρίες ότι η ΕΚΤ επιλέγει να υπονομεύσει τον κ. Τσίπρα εξαιτίας του χρώματος των πολιτικών του. Η Αθήνα θα βυθιζόταν στη χρεοκοπία και οι αντεγκλήσεις θα έπεφταν η μία μετά την άλλη - κι όχι μόνο από την ελληνική αριστερά. Οι δονήσεις θα διαπερνούσαν όλη την Ευρώπη.

Πηγή Euro2day

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση