1 δισ. το μήνα για τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να δίνει το Δημόσιο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 21:29 1 δισ. το μήνα για τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να δίνει το Δημόσιο

«Λερναία ύδρα» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου εκεί που πάνε να μειωθούν φουσκώνουν και πάλι κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει μηδενιστούν ως τις 20 Αυγούστου καθώς αυτό επιβάλλει το μνημόνιο. Πρακτικά, οι υπηρεσίες του δημοσίου θα πρέπει από τώρα και μέχρι τις 20 Αυγούστου να ρίχνουν κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μηνιαία βάση στην αγορά για να καλύψουν τόσο το «στόκ» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα περίπου 3,4 δις. ευρώ αλλά και τα φρέσκα χρέη που θα προστεθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα οικονομικό επιτελείο, έχει μπροστά του μια πολύ πιο άμεση ημερομηνία ορόσημο και αυτή είναι η 15η Ιουνίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία εκπνέει η προθεσμία για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις. ευρώ που εκκρεμεί από την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Για να δοθούν τα χρήματα θα πρέπει να εκπληρωθούν πρακτικά οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να συντάξουν οι θεσμοί έκθεση που να λέει ότι όλα βαίνουν καλώς με το θιέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

2. Να διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι μόνο το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκε στο τέλος Μαρτίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αλλά και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Να επιβεβαιωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου έχει διατεθεί για κάθε ευρώ που έχει εκταμιευτεί από τον ESM για την αποπληρωμή χρεών, ακόμη ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ίδιο σκοπό.

Ο ESM έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η υποδόση του ενός δις. ευρώ να εκταμιευτεί όχι στο σύνολό της αλλά σε δόσεις. Κανονικά, ως ημερομηνία έχει εκταμίευσης έχει οριστεί κάποια ημέρα «μετά την 1η Μαίου» αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεραστεί το χρονικό ορόσημο της 15ης Ιουνίου γιατί τα χρήματα θα χαθούν.

Τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο παρατηρήθηκε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου καθώς ελλείψει δόσης από τον ESM η προσπάθεια «πάγωσε». Πλέον αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής οφειλών κατά τον μήνα Απρίλιο τα οποία θα είναι καθοριστικά για την περαιτέρω πορεία εκταμίευσης των δόσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα παζαρέψει μια τελευταία δόση με στόχο να φτάσει στον στόχο της πλήρους αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση