Χαμηλώνουν τις προσδοκίες Αθήνα και Σκόπια για τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 21:29 Χαμηλώνουν τις προσδοκίες Αθήνα και Σκόπια για τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Έντονες διεργασίες και ζυμώσεις φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του Σκοπιανού.

Έντονες διεργασίες και ζυμώσεις φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του Σκοπιανού, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το θέμα. Όπως είναι προφανές, οι τρεις συζήτησαν και τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς το περασμένο Σάββατο στο Σούνιο. 

«Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονές μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, κ. Ζάεφ, θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές», διευκρίνισε ο Δ. Τζανακόπουλος ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, το μεγάλο αγκάθι με το erga omnes παραμένει, ενώ ένα από τα σενάρια που διακινείται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι εκείνο της σύναψης μιας διεθνούς συνθήκης, σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία, μιας συνθήκης που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Σε αυτό το σενάριο, προβλέπεται μάλιστα η εξέλιξη της διαδικασίας σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα προβλέπει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας , ενώ σε μια δεύτερη φάση, εάν και εφόσον κατ'εφαρμογή της συμφωνίας, η ΠΓΔΜ προχωρήσει σε συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές θα ανοίξει και ο δρόμος για την τελική ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Προς το παρόν πάντως, εκτός από την ελληνική πλευρά, και ο κ. Ζάεφ κρατά χαμηλά τους τόνους και τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής στη Σόφια.

«Κυκλοφορούν ορισμένες πληροφορίες που αναφέρουν ότι είναι έτοιμα τα πράγματα και θα έχουν λυθεί μέχρι τις 17 του μήνα. Κάτι τέτοιο δε ισχύει» ανέφερε ο κ. Ζάεφ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση πριν την Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο. «Ακόμη και εάν έχουμε μια λύση μέχρι τότε, πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει μια προσέγγιση στα θέματα που εκκρεμούν, θα πρέπει να κάνουμε μια εσωτερική διαδικασία διαβούλευσης στην Ελλάδα και την πΓΔΜ» τόνισε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το σκοπιανό σάιτ meta. Όπως τόνισε ο κ. Ζάεφ, η συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό δεν είναι το αποκορύφωμα της μέχρι στιγμής διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς ουσιαστικά ζητήματα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Η συνάντηση στη Σόφια είναι αναγκαία προκειμένου να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, που είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής διαδικασίας» σημείωσε ο κ. Ζάεφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που μετέδωσε η Deutsche Welle. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συζητήσεις για το ονοματολογικό μεταξύ των δύο χωρών προχωρούν και καταγράφουν πρόοδο, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ευτυχή κατάληξη, ούτε αναμένεται να συμβεί αυτό μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο είναι εφικτή μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό μέχρι τον επόμενο μήνα, ώστε να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ και ενδεχομένως να υπάρξει μια θετική απόφαση για τη γειτονική χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες θα επιθυμούσαν η όποια συμφωνία επιτευχθεί να περάσει από την ελληνική Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Οι Βρυξέλλες προχώρησαν στη διάψευση του δημοσιεύματος. Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή έχει ζητήσει υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Κομισιόν έχει υπόψη της τα σχετικά δημοσιεύματα και πρόσθεσε ότι η μόνη απάντηση που παραμένει σε ισχύ είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βουλή των Ελλήνων: «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω, να υπαγορεύω ή να δίνω κατευθύνσεις σε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ σας».

Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση