Πρέσπες: Σε δύο χωριά σε Ελλάδα και πΓΔΜ η τελετή της συμφωνίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 16:26 Πρέσπες: Σε δύο χωριά σε Ελλάδα και πΓΔΜ η τελετή της συμφωνίας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA η συμφωνία θα υπογραφεί σε ελληνικό έδαφος και εν συνεχεία το επίσημο γεύμα θα παρατεθεί στη γείτονα χώρα.

Σε λίγα 24ωρα και κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, για την αναγνώριση της πΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία», δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Ζάεφ να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες - προϋποθέσεις για την επικύρωση της, τόσο από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ όσο και από τους πολίτες μέσω του δημοψηφίσματος που έχει εξαγγελθεί.  

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA, η συμφωνία θα υπογραφεί σε ελληνικό έδαφος και εν συνεχεία το επίσημο γεύμα θα παρατεθεί στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελετή υπογραφής θα παραβρίσκονται εκτός των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν το «παρών» να δώσει και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γιοχάνες Χαν αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μετά τις υπογραφές οι δύο αντιπροσωπείες και οι επίσημοι καλεσμένοι οδικώς θα μεταφερθούν στην αντιπέρα όχθη των Πρεσπών, στην πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία. 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις δύο πλευρές των Πρεσπών

Την ίδια στιγμή, για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις δύο χώρες. Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής στις 11:00. «Εάν επιχειρήσει να πάει στις Πρέσπες, εκεί που βρίσκονται τα ιερά κόκαλα του Παύλου Μελά και των υπόλοιπων Μακεδονομάχων, που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία της Πατρίδας, ανακοινώσαμε ότι θα βρισκόμαστε, δεκάδες χιλιάδες εκεί, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπογράψει», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, στην αντιπέρα όχθη, η αξιωματική αντιπολίτευση της πΓΔΜ, το VMRO, καλεί σε συγκέντρωση κατά της συμφωνίας στο Μοναστήρι στη μία το μεσημέρι της Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες το VMRO έχει γενέθλια καθώς συμπληρώνει 28 χρόνια από την 17η Ιουνίου 1990 οπότε και εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της γείτονας χώρας.

Κόντρα SDSM - VMRO

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της πΓΔΜ, το κυβερνών SDSM και το VMRO-DPMNE, συνεχίζουν να «κονταροχτυπιούνται» επί του ονόματος της χώρας. Το VMRO-DPMNE σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ο Ζόραν Ζάεφ δεν υποστηρίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Έχει συμφώνησει να κάνει παραχωρήσεις εις βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και σχεδιάζει να επικυρώσει τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το VMRO-DPMNE πρέπει να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες και να υποστηρίξει τη συμφωνία η οποία διασφαλίζει και ενισχύει την ταυτότητα της πΓΔΜ και κανείς δεν μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει», απαντά το SDSM.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση