Σύνοδος «φωτιά» με Τραμπ, πΓΔΜ και συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 09:25 Σύνοδος «φωτιά» με Τραμπ, πΓΔΜ και συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Μάχη χαρακωμάτων στις 11 και 12 Ιουλίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ εναντίον της Ευρώπης για τις στρατιωτικές δαπάνες. Τα ζητήματα με ελληνικό ενδιαφέρον.

Με φόντο την Συμφωνία των Πρεσπών διεξάγεται στις 11 και 12 Ιουλίου η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα με τη συνοδεία των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, ενώ το παρών θα δώσει και ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς θα συμμετέχει στη συνάντηση των αρχηγών των κρατών - μελών που συμμετέχουν με δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η διεύρυνση και η ενταξιακή πορεία των βορείων γειτόνων δεν αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης, ωστόσο αναμένεται στο τελικό κοινό ανακοινωθέν των χωρών κρατών - μελών να γίνεται λόγος για «προσωρινή στήριξη της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ υπό την αίρεση πως θα ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της». Τυπικά η διαδικασία ένταξης ξεκινάει από την έκδοση του ανακοινωθέντος, όμως ουσιαστικά αρχίζει από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ πάρει το «πράσινο φως» από το δημοψήφισμα. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα η πλήρης ένταξη υπολογίζεται την Άνοιξη του 2020.

H συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν και η πΓΔΜ 

Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς ωστόσο επικεντρώνεται στην συνάντηση που θα έχει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου, την Πέμπτη το μεσημέρι. Ο έλληνας πρωθυπουργός, τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου όσο και στην κατ'ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο πρόεδρο αναμένεται να θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς μάλιστα ακόμη να έχει γίνει απαγγελία κατηγοριών. 

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες». Υπογράμμισε δε ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους».

Παρέμβαση για το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών έκανε την Τρίτη και η Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, τονίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή» και θυμίζοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λονδίνο, η κ. Μογκερίνι αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. «Ήμουν και εγώ το 2014 στην υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και θυμάμαι την απογοήτευσή μας όταν δεν μπορέσαμε, ούτε να ανανεώσουμε το πνεύμα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» είπε. «Σήμερα είναι μια άλλη εποχή» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Πέρασαν χρόνια αλλά επιτέλους οργανώθηκε η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και στο Ζάγκρεμπ το 2020. Στα Βαλκάνια κάθε μέρα υπάρχει ένα καινούργιο πρόβλημα, αλλά κάθε μέρα υπάρχει και μια σοβαρή λύση και μια σοβαρή προσπάθεια. Καμία φορά περισσότερο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι έμπνευση για την Ευρώπη. Δεν αρκεί να συγχαίρουμε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Χρειάζονται τη διαρκή στήριξή μας για την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας»

Οι απειλές Τραμπ και το μέτωπο της Ευρώπης

Σε αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ όμως αυτό που ουσιαστικά απασχολεί είναι ο Τραμπ και η δυσκολία της Δύσης να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο που θα εγγυηθεί μακροπρόθεσμα την επιβίωση της συμμαχίας. Ο αμερικανός πρόεδρος ήδη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση το ΝΑΤΟ. Ένας πρόεδρος του οποίου το μότο είναι «Πρώτα η Αμερική», είναι φυσικό να βλέπει την Ευρώπη με βαθιά καχυποψία. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με τις Βρυξέλλες, βασισμένος στο τι θεωρεί ο πρόεδρος ως αντιαμερικανικό προστατευτισμό της Ε.Ε. και φαίνεται προετοιμασμένος να υιοθετήσει ανάλογη σκληρή γραμμή με την ευρωπαϊκή ομάδα του ΝΑΤΟ που εδώ και καιρό δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καθώς μόνο λίγα ευρωπαϊκά κράτη τηρούν το 2% επί του ΑΕΠ για δαπάνες του. 

Ο αμερικανός πρόεδρος έστειλε επιστολές μέσα στον Ιούνιο σε συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, ανάμεσα σ’ αυτούς και την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τον Καναδά, σημειώνοντας ότι ξοδεύουν λίγα για την άμυνά τους και προειδοποιώντας τους ότι οι ΗΠΑ χάνουν την υπομονή τους. 

Κανείς δεν αποκλείει ότι τη ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, πιθανόν να επαναληφθεί το σκηνικό του G7 στο Κεμπέκ τον Μάιο όταν ο Τραμπ έφυγε πριν τελειώσει, αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή δήλωση και ζήτησε επιστροφή στο G8 με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Έτσι κι αλλιώς μετά τη σύνοδο θα επισκεφτεί το Ηνωμένο Βασίλειο και αμέσως μετά θα έχει την πρώτη σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο στο Ελσίνκι στις 16 Ιουνίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση ήδη αναλύει μια μεγάλης κλίμακας απόσυρση δυνάμεων από την Γερμανία όπου βρίσκονται 35.000 αμερικανοί στρατιώτες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος γκρινιάζει γιατί πολλά από τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν τηρούν τα όσα υποσχέθηκαν στην σύνοδο της Ουαλίας το 2014, δηλαδή να ξοδεύουν για αμυντικές δαπάνες το 2% του ΑΕΠ τους. Ο Τραμπ θεωρεί αδιανόητο να ξοδεύει η Αμερική δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και οι ίδιες να μην κάνουν τίποτα από την πλευρά τους, ούτε καν τα συμφωνηθέντα.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας, αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα ζητώντας από την κ. Μέρκελ να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, στρατιωτικές και οικονομικές. Ο Τραμπ φέρεται να εγκαλεί επίσης τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέφυγε να συμφωνήσει για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ ενώ η υπουργός άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ δήλωσε ξεκάθαρα πως «κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν εφικτό». Σημείωσε, όπως και οι Γερμανοί, ότι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις αμυντικές δαπάνες τα χρήματα που ξοδεύει η Ισπανία στις αποστολές της στο εξωτερικό, που πολλές από αυτές είναι του ΝΑΤΟ, και οι οποίες σήμερα δεν συνυπολογίζονται. Η Ισπανία είναι τρίτη από το τέλος στις αμυντικές δαπάνες (0,92%) ξεπερνώντας μόνο το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ οι ΗΠΑ φτάνουν το 3,57%.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση