Αθήνα-Μόσχα: Ανακωχή μετά τις σκληρές ανακοινώσεις & διαρροές;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 00:36 Αθήνα-Μόσχα: Ανακωχή μετά τις σκληρές ανακοινώσεις & διαρροές;

Οι τόνοι μετά τις σκληρές ανακοινώσεις των δύο υπουργείων Εξωτερικών έπεσαν.

Με την έντονη διαμαρτυρία της Μόσχας προς την Αθήνα να εκφράζεται την Παρασκευή, όχι μέσω ανακοινώσεων και διαρροών, αλλά απευθείας στον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, φαίνεται πως ο ελληνορωσικός διπλωματικός «πόλεμος» τουλάχιστον τις τελευταίες ώρες οδηγείται σε εκτόνωση ή όπως πολλοί εκτιμούν σε «ανακωχή». 

Οι τόνοι μετά τις σκληρές ανακοινώσεις των δύο υπουργείων Εξωτερικών εμφανώς έχουν πέσει ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι η Ρωσία  δεν προχώρησε στην εφαρμογή αντίμετρων στην απόφαση της Αθήνας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες, κάτι το οποίο είχε ανακοινωθεί και αναμενόταν κατά τη δεύτερη παρουσία του κ. Φρυγανά στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές «έγινε μια φιλική συζήτηση» στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως σημαντικό το γεγονός είναι ότι δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα στον Έλληνα διπλωμάτη.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στον Έλληνα πρεσβευτή  σε σχέση «με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την αντιρωσική ρητορική της Αθήνας».

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Στις 20 Ιουλίου στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Έλληνας πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας Αντρέας Φρυγανάς, στον οποίο εξεφράσθη έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε δύο ακόμη πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ενδεικτική είναι και η σχετική ανάρτηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ στο Twitter, Την ανακοίνωση, την οποία έκανε retweet και η πρεσβεία της στην Αθήνα, συνοδεύει και μια φωτογραφία με την ελληνική σημαία όπου πάνω της με κόκκινα γράμματα αναγράφεται στα ρωσικα η λέξη «Διαμαρτυρία».

Ρώσος πρέσβης: «Απογοητευτική» η κίνηση για απελάσεις ρώσων διπλωματών

Το πρωί της Παρασκευής «απογοητευτική» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες, ενώ σημείωσε πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής». Οι δηλώσεις έγιναν στο  Sputnik, ενώ ανέβηκαν στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί. 

«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. ...» αναφέρει ο Ρώσος πρέσβης με ανάρτησή του στο Twitter. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή και ισορροπημένη την δήλωση της Μ. Ζαχάροβα και υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες, epa, Eurokinissi

Προσαρμοσμένη αναζήτηση