Fitch: Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες σε CCC

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 08:10 Fitch: Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες σε CCC

Νέο «χτύπημα»

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε CCC από Β προηγουμένως την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Σε CCC από B προηγουμένως υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η Fitch υποβάθμισε κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες  τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και ταυτόχρονα υποβάθμισε σε C -από Β- την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και σε B, από ΒΒ προηγουμένως, το Country Ceiling.

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης χρεοκοπίας εκδότη (Issuer Default Ratings - IDRs) της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στο “CCC” από το “Β” προέβη η Fitch. Επίσης υποβάθμισε στο “CCC” από ‘Β’ τις εκδόσεις senior unsecured ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα. Ακόμη το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα υποβαθμίστηκε στο ‘C’ από το ‘B’, ενώ η Fitch αναθεώρησε παράλληλα το “Country Ceiling” στο “Β-” από το “ΒΒ”.

Η εν λόγω υποβάθμιση, όπως εξηγεί η Fitch Ratings, αποτυπώνει την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, τις αβέβαιες προοπτικές για έγκαιρη εκταμίευση από τους επίσημους πιστωτές, και τις σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, που έχουν ασκήσει ακραίες πιέσεις στην χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης. “Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης ρευστότητας χωρίς να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις υποχρεώσεις της για το χρέος, αλλά τα αυξημένα ρίσκα μας έχουν οδηγήσει να υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις”.

Εξηγεί δε ότι η ζημιά στην επενδυτική, καταναλωτική και στην εμπιστοσύνη των καταθετών, έχει σχεδόν βέβαια εκτροχιάσει την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Η ζημιά αυτή θα χρειαστεί χρόνο για να επιδιορθωθεί ακόμη και αν οι προοπτικές για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος βελτιωθούν στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

“Έχουμε αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη, στο 0,5% φέτος από το 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και από το 2,5% τον Δεκέμβριο του 2014, με τα ρίσκα για την ανάπτυξη να είναι πτωτικά”, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες ρευστότητας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, λόγω των αυξημένων κυβερνητικών καθυστερούμενων οφειλών σε προμηθευτές και τις δυσκολίες στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο για την παράταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος Ιουνίου μετά από αρκετές εβδομάδες μικροπολιτικής, υποστηρίζει το βασικό μας σενάριο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της τελικά θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία. Ωστόσο, “η πρόοδος που σημειώθηκε έκτοτε ήταν βραδεία. Είναι αδιευκρίνιστο πότε θα μπορούσε να λάβει χώρα η πρώτη εκταμίευση και τι θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό”.

Στις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα έχει κληθεί να υποβάλει μια πο λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup. Εάν αυτή γίνει δεκτή, θα φέρει την κυβέρνηση πιο κοντά σε μια μερική εκταμίευση κεφαλαίου προτού να ολοκληρώσει πλήρως την αξιολόγηση του προγράμματος.

“Ωστόσο, κατά την άποψή μας, είναι πιθανό το Eurogroup να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να εμφανίσει ότι έχει εφαρμόσει κάποιο μέρος της λίστας προτού εκταμιευθούν τα λεφτά. Αυτό οδηγεί πιο πίσω την πιθανή ημέρα εκταμίευσης, στον Απρίλιο το νωρίτερο”.

capital.gr / protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση