Στα δύο η Ν.Δ για την αντιπολιτευτική τακτική. Όλοι οι διάλογοι από το πολιτικό συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 10:16 Στα δύο η Ν.Δ για την αντιπολιτευτική τακτική. Όλοι οι διάλογοι από το πολιτικό συμβούλιο

Οι “σκληροί” ζητούν καταψήφιση όλων των μέτρων της κυβέρνησης και οι μετριοπαθείς θεωρούν αναγκαία τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής λίστας. Η Ν.Δ να προτάξει το εθνικό συμφέρον, ζήτησε ο Παπαμιμίκος. “Θα γίνουμε εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ” διαφώνησε ο Λαζαρίδης. Οι αιχμές Μεϊμαράκη και Ιωαννίδη κατά Βορίδη

Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας διχασμός όσον αφορά στη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση τα μέτρα για τα 3,2 δισ ευρώ. Παραπέμπουν δε τη σχετική απόφαση για όποτε η αξιωματική αντιπολίτευση πάρει στα χέρια της τη σχετική λίστα. Ωστόσο οι δύο τάσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο για το θέμα αυτό φάνηκαν και κατά τη συζήτηση στο πολιτικό συμβούλιο, όπου διημείφθησαν ενδιαφέροντες διάλογοι και δεν έλειψαν οι αιχμές.

Ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος πήρε το λόγο επιμένοντας ότι η Ν.Δ πρέπει να ζητήσει τη δημιουργία και να στηρίξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με τρεις άξονες: Παραμονή της χώρας στο ευρώ, ταχύτερη έξοδο από την κρίση και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τα οφέλη για τη Ν.Δ από αυτή τη στάση, σύμφωνα με τον κ.Παπαμιμίκο, είναι ότι θα δείξει ότι προτάσσει το εθνικό συμφέρον και ταυτόχρονα ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, καταθέτοντας και η ίδια προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.

Οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής ωστόσο εξέφρασαν διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Χρύσανθου Λαζαρίδη: “Ή θα είμαστε σκληροί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορετικά θα είμαστε εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε λογική συνεννόησης και στήριξης ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει δηλώσει και στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και δημοσίως ότι η Ν.Δ πρέπει να καταψηφίζει τα πάντα, αφήνοντας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ευθύνη στήριξης ή μη των κυβερνητικών προτάσεων.

Κατά τη συνεδρίαση ο κ.Βορίδης πάντως δέχθηκε αιχμές από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη δήλωση του πως εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ψηφίσει μία συμφωνία, θα πρέπει να αναδειχθεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

“Κακώς είχες πει αυτό το πράγμα”, είπε στον πρώην υπουργό ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας με νόημα ότι δεν μπορεί κάθε στέλεχος να κάνει δηλώσεις χωρίς συνεννόηση, διότι δημιουργείται σύγχυση για το ποια είναι η γραμμή της Ν.Δ. Κάτι που ερμηνεύθηκε από παριστάμενους ως έμμεση προειδοποίηση στον κ.Βορίδη, να μη σπεύδει να προκαταλάβει τη γαλάζια στάση σε κρίσιμα θέματα πριν γίνει συζήτηση στα όργανα.

Με τη μετριοπαθή γραμμή συντάχθηκαν και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά με τη λογική στήριξης αναγκαίων μέτρων”, ήταν η άποψη της κ.Κεφαλογιάννη. Ναι υπό όρους και αυτοί είναι να δούμε τι περιέχει η λίστα των μέτρων και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης διαφώνησε με τη λογική Βορίδη, δηλαδή το “όχι σε όλα”, λέγοντας ότι η Ν.Δ θα πρέπει να περιμένει να δει ποια μέτρα θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και να στηρίξει σε αυτή τη φάση. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να παραδεχθεί ότι αυτό που υπογράφει είναι νέο μνημόνιο για να έχει στήριξη από τη Ν.Δ σε μία συνολική συμφωνία στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης επισήμανε την ανάγκη για πιο στοχευμένη αντιπολίτευση, με προτεραιότητα πέρα από την οικονομία και τα θέματα της καθημερινότητας και άφησε αιχμές κατά Γεωργιάδη- Βορίδη ζητώντας να υπάρχει κοινή γραμμή και “να μη βγαίνουν μόνο ακραίες φωνές”. Χαρακτήρισε επίσης λάθος “να λένε ορισμένοι να πέσει η κυβέρνηση δύο μήνες μετά τις εκλογές, αυτό μόνο συσπειρώνει το ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου πρέπει να είναι προσεκτικά με τις δημόσιες δηλώσεις τους, να μην παρασύρουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση προβάλλοντας προσωπικές απόψεις ζήτησε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τόνισε ότι η Ν.Δ θα είναι βεβαίως ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται κοινοβουλευτικά δεδομένη, προσθέτοντας: “Να δούμε πρώτα τα μέτρα”.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση