Πελασγία: Κατάργηση ή όχι του ολιγομελούς τμήματος προσανατολισμού;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 19:38 Πελασγία: Κατάργηση ή όχι του ολιγομελούς τμήματος προσανατολισμού;

Στον αέρα γονείς & μαθητές.

Στην αλλοπρόσαλλη κατάσταση στον χώρο της παιδείας, έρχονται να προστεθούν αποφάσεις, που χαρακτηρίζονται εκ διαμέτρου αντίθετες με τους στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στην περιοχή μας, εξάλλου, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αποφάσεις, που ταράσσουν την ομαλή λειτουργία των σχολικών κοινοτήτων, όπως με την αλλαγή εξεταστικών κέντρων, κατά τα παρελθόντα έτη.

Στο προσκήνιο, πρωταγωνιστεί η σχετική απόφαση με υπ.αριθμ. 132991/Δ2/ 06.08.2018, όπου το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, κοινοποιεί σχετική απόφαση προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με την οποία ρυθμίζει την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού.

Με βάση την σχετική απόφαση, διαφαίνεται πώς λόγω ύπαρξης ολιγομελούς τμήματος των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Γ’ Λυκείου Πελασγίας, δεν εγκρίνεται η λειτουργία και οι μαθητές θα μεταφερθούν σε κοντινή σχολική κοινότητα.

Αξίζει, να αναφέρουμε πώς σε σχετική παλαιότερη διάταξη ρύθμισης της λειτουργίας τμημάτων προσανατολισμού αναφέρεται πώς:
"Άρθρο 4. Σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής & ηπειρωτικής χώρας όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η-ΙΒ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος ομάδας προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή Δ/νσης Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν την διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων ."

Αν μη τι άλλο, θεωρείται άδικο,  να αναγκαστούν οι μαθητές της Γ Λυκείου του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε καθημερινή βάση να διανύουν 70 χλμ, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα προβλεπόμενα μαθήματα.

Παρά τα σχετικά υπομνήματα & οχλήσεις των τοπικών αρχών –συλλόγων, καμία σχετική ενημέρωση δεν έχει υπάρξει, με εμάς τους μαθητές & γονείς να βρίσκονται μετέωροι, χωρίς και ίδιοι να γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι.

Ακόμη και η ίδια η σχολική κοινότητα κρίνεται ελλιπής στο να μας απαντήσει επίσημα.

Αναρωτιόμαστε, πραγματικά τα εξής:
- Παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις, διαμαρτυρίες, για την  αλλαγή του εξεταστικού κέντρου Πελασγίας, γιατί επανέρχεται το ζήτημα με διαφορετικό θέμα;
- Πώς επιτυγχάνονται οι σκοποί της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Λυκείου, όταν οι μαθητές θα διανύουν διάστημα 70 χλμ σε καθημερινή βάση; (Άρθρο 1/ παράγραφος 2: στ) Η διασφάλιση της ισορροπίας στην σχολική ζωή ούτως, ώστε οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα  να συνδυάζουν την γνώση, τον ελεύθερο χρόνο, την δημιουργία & την συμμετοχή;

Με την παρόν κείμενο, γνωστοποιούμε την ανησυχία μας & τον προβληματισμό γονέων & μαθητών, απέναντι στις μεθοδεύσεις & αποφάσεις των εκτελεστικών οργάνων του Υπουργείου Παιδείας , μη γνωρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών Σχολικών Κοινοτήτων.

Έστω και την ύστατη στιγμή, ευελπιστούμε σε επίλυση του προβλήματος που δεν θα κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές της Γ Λυκείου, από τους αρμόδιους φορείς.

Ας αναλογιστούμε & ας ενισχύσουμε με όλες  τις δυνάμεις μας, για την ενίσχυση των τοπικών δομών της παιδείας στην περιοχή μας.  Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η επιτυχία των μαθητών της Γ΄Λυκείου κατά 95 % σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης . Είναι αρκετό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση