Ξεσηκώνονται στην Ανατολική Φθιώτιδα για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 15:00 Ξεσηκώνονται στην Ανατολική Φθιώτιδα για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή

Η φημολογία, έγινε βεβαιότητα σχετικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων στο παροπλισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Stylis Beach στο Μαρίνι Στυλίδας.

Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που με έγγραφο τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φθιώτιδας, το Δήμαρχο Στυλίδας, το Δήμαρχο Λαμιέων και τέλος τους βουλευτές Φθιώτιδας, ζητούν να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, επικαλούμενοι την ακαταλληλότητα του επιλεγμένου οικήματος και του χώρου.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, το συγκεκριμένο κτίριο εγκυμονεί πρωτίστως κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των ίδιων των προσφύγων και στη συνέχεια για τη δική τους υγείας συνέπεια των ανύπαρκτων όσο και αναγκαίων υποδομών.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Επειδή σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, βασικός θεσμός είναι και η επικοινωνία των αρχόντων με τους πολίτες, αλλά και το αντίστροφο, με την παρούσα μας επιστολή επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε με τις αρχές του τόπου μας, δημοτικές, περιφερειακές ακόμη και της κεντρικής διοικήσεως, προκειμένω να θέσουμε προς προβληματισμό και επίλυση ενός ζητήματος που εδώ και λίγο καιρό μας απασχολεί.

Κατ’ αρχάς θέλουμε να γίνει γνωστό ότι αυτήν την επιστολή την προσυπογράφουν, κυρίως οι κάτοικοι του οικισμού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ( Μαρίνι ), οι κάτοικοι του οικισμού Πανοράματος, οι κάτοικοι του οικισμού Μελίσσια, οι επαγγελματίες της μείζονος περιοχής, οι ξενοδόχοι και οι απασχολούμενοι γενικότερα με τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Στυλίδας.

Θέλουμε, λοιπόν, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε για το ζήτημα της προβλεπόμενης εγκατάστασης 600 προσφύγων στο παροπλισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Stylis Beach (Στυλίς Μπιτς).

Το ζήτημα αυτό προέκυψε αρχικά από διάσπαρτες και ανεπίσημες φημολογίες, που τελικά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχουν δρομολογηθεί και αποτελούν σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι κάτωθι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να καταστήσουμε γνωστό, ότι με την υπογραφή μας δεν θέτουμε τους εαυτούς μας κάτω από κανένα κομματικό μανδύα αλλά εκφράζουμε, ως ενεργοί πολίτες, τις θέσεις μας για θέματα που τελικά μας επηρεάζουν άμεσα και για αποφάσεις που ενδεχομένως ληφθούν χωρίς εμάς.

Κύριοι, όσοι διαμένουν ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη Φθιώτιδα θα γνωρίζουν ότι ο Νομός μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας είναι μια περιοχή με ευγενικούς κατοίκους, με αναπτυγμένο το αίσθημα της φιλοξενίας, είναι δε άνθρωποι βιοπαλαιστές της γης και της θάλασσας.

Σε θέματα, λοιπόν, φιλοξενίας και βοήθειας διακείμεθα πάντα ευμενώς, ουδέποτε θα θέταμε θέμα αποστασιοποιήσεως μας. Όμως, όπως από τη αρχαιότητα ο θεσμός της φιλοξενίας αποτελούσε υπέρτατη εκδήλωση τιμής προς τα πρόσωπα, ταυτόχρονα όσοι φιλοξενούν και όσοι φιλοξενούνται οφείλουν να τηρούν ορισμένες υποχρεώσεις οι οποίες άπτονται των ηθών, των εθίμων, του σεβασμού των περιβαλλοντικών στοιχείων και γενικότερα του σεβασμού των ατόμων ως πρόσωπα μοναδικά και ανεπανάληπτα.

Η πολύκροτη, πλέον, απόφαση της εγκατάστασης των συμπαθών και κατατρεγμένων συνανθρώπων μας σε αυτό το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στα όρια του οικισμού Μαρίνι, οικισμός στον οποίο κατοικούν πάνω από 600 κάτοικοι, μας βρίσκει αντίθετους. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου αυτού είναι απαρχαιωμένες για τη στέγαση και τη φιλοξενία ανθρώπων. Δεν θέλουμε να αποβεί για αυτούς μοιραία η στέγαση κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης.

Προσπαθώντας να σας καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητό, ότι στοιβάζοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αυτό το ξενοδοχείο χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής διαβίωσης προς τους φιλοξενουμένους, αλλά και κάθε μέριμνα ανθρώπινης διαβίωσης, προσβάλλει τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα. Μία τέτοια κατάσταση θεωρούμε πέραν του ότι μας προσβάλλει σαν τοπική κοινωνία, θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για επικείμενα δεινά σε ολόκληρη την περιοχή μας.

Οι κάτοικοι στο Μαρίνι και στην περιοχή της Στυλίδας είναι άνθρωποι που κόπιασαν, μόχθησαν και προσπάθησαν να χτίσουν κάτι όμορφο, δεν είναι μεγιστάνες του πλούτου και επειδή αγαπούν τον τόπο τους θα αγωνιστούν για την προστασία του, την διαφύλαξη της καθαριότητας και των συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης. Θα αγωνιστούν, επίσης, στο να μην εγκατασταθούν αυτά τα άτομα στο παροπλισμένο ξενοδοχείο, για να μην φτάσουμε να οικτίρουμε αυτούς και εμάς και ολόκληρη την περιοχή, όπως συμβαίνει και σε άλλους χώρους φιλοξενίας ανά την επικράτεια. Κύριοι, παρακαλούμε να ξανασκεφθείτε την απόφαση σας, για την εκμετάλλευση του παροπλισμένου ξενοδοχείου, ως χώρου εγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων.

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός και εάν γίνει χρήση των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου αναπόφευκτα θα ρυπανθεί η θάλασσα και ολόκληρος ο Μαλιακός Κόλπος μιας και η ανανέωση των υδάτων συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς. Τα προβλήματα είναι εκ προοιμίου εξόφθαλμα, ο ντόπιος πληθυσμός θα βιώσει δραματικές καταστάσεις, παρόμοιες ίσως και χειρότερες, με άλλους χώρους φιλοξενίας.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι είναι δόκιμο για φιλοξενούμενους και κατοίκους να επιλεγεί ένας άλλος χώρος, ο οποίος θα πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανθρώπινη, τουλάχιστον, διαβίωση τόσο των προσφύγων όσο και των κατοίκων. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι είναι αναγκαία και για τις δύο κοινωνικές ομάδες κατοίκων και φιλοξενουμένων, η σταδιακή χρονικά συνύπαρξη αυτών. Μια κλιμακωτή ζύμωση ανάμεσα σε αυτές τις κοινότητες των ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, θρησκεία, ήθη, έθιμα και συνήθειες.

Τέλος, ζητούμε να μην κάνετε το Μαρίνι και την περιοχή της Στυλίδας, με την απόφαση σας, χώρο φιλοξενίας προσφύγων όπως άλλους χώρους οι οποίοι συγκεντρώνουν καθημερινά τα φώτα της δημοσιότητας για την απάνθρωπη διαβίωση των προσφύγων και την παντελή απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Εμείς από την πλευρά μας θα αγωνιστούμε να μην συμβεί αυτό!!!

Μετά τιμής

Κίνηση Πολιτών Οικισμού Μεταφόρτωση Σωτήρος (Μαρίνι) Στυλίδας»

Θυμηθείτε αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα:

Γκλέτσος: «Αν γίνει θα είναι έγκλημα για τον τουρισμό μας»

«Όχι» από τη Βιργινία Στεργίου στην εγκατάσταση προσφύγων στο "Stylis Beach"

Προσαρμοσμένη αναζήτηση