Να σταματήσει τώρα το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 18:20 Να σταματήσει τώρα το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων

Παρόλο που μπήκε ήδη η άνοιξη και τα δέντρα είναι γεμάτα χυμούς, ο Δήμος Λαμίας συνεχίζει την απαράδεκτη αισθητικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά πρακτική του δραστικού «κλαδέματος» δέντρων και δεντροστοιχιών, που ξεκίνησε μετά το τραγικό γεγονός στις Κομποτάδες.

Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι μια κατακρεούργηση ολόκληρων κύριων κλάδων, ακόμη και του κεντρικού κορμού, ενώ μετά το κόψιμο δεν μπαίνει καν το υλικό προστασίας, αφήνοντας τα δέντρα εκτεθειμένα στους μύκητες, δηλαδή στον πρόωρο θάνατο. Σήμερα μάλιστα κλαδεύουν και τα πλατάνια της οδού Λαρίσης, στα Γαλανέικα!

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους εδώ και χρόνια. Η κόμη του δέντρου με το φύλλωμά της είναι το «εργοστάσιο»  και η πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση χωρίς ιδιαίτερο λόγο της κόμης είναι σφάλμα. Μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου, διότι απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των αφομοιωτικών του οργάνων.

Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται, τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο το δυνατόν σε λιγότερο κλάδεμα υπόκεινται, τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί.

Τώρα, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το κλάδεμα είναι απαραίτητο. Πότε όμως και πώς; Για αποκατάσταση ζημιών της κόμης τους, για τη μείωση του βάρους της κόμης μετά από απώλεια ριζών, για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας σε γέρικα δένδρα, χαλαρωτικές κλαδεύσεις σε περιπτώσεις πολύ πυκνής κόμης. Συμπληρωματικά κλαδεύονται όλοι οι νεκροί ή νεκρούμενοι κλάδοι, οι αδηφάγοι βλαστοί και τα κλαδιά τα οποία διασταυρώνονται με κλαδιά γειτονικών δένδρων.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό στη Λαμία οι συστάσεις αυτές καταστρατηγούνται συστηματικά ∙ με αποτέλεσμα να βλέπουμε δέντρα χωρίς κλαδιά, που κινδυνεύουν άμεσα από σάπισμα και νέκρωση. Αφανίζονται, έτσι, ολόκληρες δενδροστοιχίες και αφήνονται μόνο οι κορμοί τους, ενώ η φυσική ομορφιά των παλιών δρόμων χάνεται.

Έχουμε ξαναπεί ότι το ισοπεδωτικό κλάδεμα των δέντρων στους δρόμους της πόλης, μειώνει την ομορφιά, το οξυγόνο και τη δροσιά, που ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τον καύσωνα στη Λαμία του μπετόν και της ασφάλτου. Η πόλη μας είναι μια σύγχρονη τσιμεντούπολη με ψήγματα πρασίνου και ελάχιστους αστικούς ελεύθερους πράσινους χώρους.

Όσο ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται, η έκταση των ελεύθερων πράσινων χώρων μειώνεται και η αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο μειώνεται, πολύ κάτω από την κατώτερη διεθνώς παραδεκτή, που είναι 10 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Κι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και να αναστραφεί. Αυτό φυσικά και δεν γίνεται κόβοντας τα δέντρα.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση