Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαράδεκτη η κατάσταση του κενοταφίου Αθανάσιου Διάκου στην Λαμία (φωτογραφίες)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 18:52 Απαράδεκτη η κατάσταση του κενοταφίου Αθανάσιου Διάκου στην Λαμία (φωτογραφίες)

Εδώ στον ευλογημένο τούτο τόπο που κατοικούμε, βρίσκονται & πολλά μνημεία αφιερωμένα σε Έλληνες που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία της Πατρίδας, ανά τους αιώνες.

Στη γνωστή Οδό (πεζόδρομος) Καλύβα Μπακογιάννη ευρίσκεται το ηρώο – κενοτάφιο του ήρωος της Αλαμάνας Αθανασίου Διάκου (κατασκευάστηκε το 1889), στο σημείο ακριβώς όπου έγινε το μαρτύριο του.

Εδώ και πολύ καιρό παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, καθώς λόγο του καιρού & πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί πολλές φθορές.

Αναλυτικά:

α. Το χρώμα στην γύρω τοιχοποιία   έχει φθαρεί.

β. Τμήμα σοβά (άνω μέρος) της διπλανής  οικοδομής έχει πέσει.

γ.  Ο μαρμάρινος σταυρός του κενοταφίου έχει μαυρίσει.

δ. Το χρώμα της  μεταλλικής θύρας & κάγκελα έχουν φθαρεί ( έχει ξεφλουδίσει & φαίνονται οι πολλές επαναβαφές).

ε.  Οι θάμνοι ανεπτυγμένοι, χωρίς σχέδιο & ομοιομορφία.

στ. Υπολείμματα χαρτιού & αλουμινόχαρτου από τα φαγητά που ρίχνουν εντός του μνημείου για τις γύρω γάτες.

ζ.  Ο πέτρινος εξωτερικός τοίχος & οι δύο μαρμάρινες κολώνες με πυρσούς, λερωμένα (καιρικές συνθήκες-παλαιότητα).

η. Οι επιγραφές (πλάκες) επί του ηρώο – κενοτάφιο, έχουν φθαρεί (βαφή).

θ. Δεν υπάρχουν ειδικές  πινακίδες σήμανσης Τουριστικών Περιοχών, ούτε από την πλευρά της Πλ. Λαού, αλλά & της οδού Ροζάκη Αγγελή.

Δείτε φωτογραφίες:

Η εικόνα εγκατάλειψης του ηρώου – κενοταφίου, δεν τιμά κανέναν μας. Η περιποίηση & ανάδειξη Εθνικών Μνημείων, αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό & σεβασμό σε όσους «έπεσαν υπέρ βωμών & εστιών», αποτελεί δε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ελληνικού Έθνους.

Παρακαλώ τους αρμοδίους, ενόψει & της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, αλλά & της μνήμης του μαρτυρίου του Ήρωως Αθανασίου Διάκου 23 Απριλίου, να συντηρήσουν & αποκαταστήσουν της φθορές με ιδιαίτερο ζήλο & σεβασμό στον μαρτυρικό χώρο.

Πιστεύω ότι λόγο της παλαιότητας του ηρώου –κενοταφίου (κατασκευάσθηκε το έτος 1889), απαιτείτε η ενημέρωση & συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος- Ευρυτανίας.

Αντώνιος Ν. Τσακμάκης

Αξκός Στρατού ε.α – τ. Εκκλ/κος Επίτροπος