Άραγε πόσοι από τους συμπολίτες μας έχουν περιβαλλοντική συνείδηση;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 16:41 Άραγε πόσοι από τους συμπολίτες μας έχουν περιβαλλοντική συνείδηση;

Με αφορμή αυτό που συνέβη χθές το πρωί στον Περιβάλλοντα χώρο του Χαλκιοπούλειου και ενώ συνέχιζα την προσπάθεια καθαρισμού στην 2η είσοδο του Πάρκου αναψυχής,(επί της οδού Παπαμαύρου).

Ένας κύριος καθημερινά πηγαίνει βόλτα το σκυλάκι του μέσα στο Πάρκο και ενώ γνωρίζει ότι ο χώρος πρέπει να διατηρείται καθαρός και τι προβλέπει ο νόμος στη περίπτωση που αυτό χρειαστεί να …………, παρόλα αυτά ενεργεί αυθαίρετα!!!

Με τη πρόφαση ότι


1-     ο κάτοχος πρέπει να πάρει μαθήματα απο ειδικό εκπαιδευτή, (κάτι που θα τον υποχρεώσει να πληρώσει αρκετά χρήματα),
2-      ότι τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και
3-      ότι τα περιττώματα των ζώων χρησιμεύουν ως λίπασμα

αρνείται να πράξει το νόμιμο και να έχει μαζί του ένα ζευγάρι γάντια και μία σακούλα, ότι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Είμαι πρόθυμος μου απάντησε, να πληρώσω το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μου ότι ο περιβάλλων χώρος του Χαλκιοπούλειου είναι ένας χώρος αναψυχής κατάλληλος για γυμναστική με πολλές επιλογές καθώς και την ψυχαγωγία όσων θέλουν να αξιοποιήσουν ωφέλιμα τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ενώ ήταν σε εγκατάλειψη για πολλά χρόνια, ξεκίνησαν προσπάθειες συντήρησης τον Οκτώβρη του 2011. Η μεγάλη έκταση, ο επίπεδος χώρος, τα πολλά δέντρα καθώς και τα πολλά γήπεδα πληρούν όλες τις προυποθέσεις για την αξιοποίησή του και την ύπαρξη επιτέλους ενός αθλητικού και πολιτιστικού πάρκου στη πόλη μας!!!
Ακόμη να σημειώσω ότι με δεδομένο τα προβλήματα συντήρησης, υπάρχουν Σχολεία της πόλης μας που επιλέγουν για τις εκδρομές και τους περιπάτους τον συγκεκριμένο χώρο. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν φροντίσει ποτέ (ζώ εδώ 50 χρόνια) να αξιοποιήσουν ένα χώρο αναψυχής σε μια πόλη 80.000 και πλέον κατοίκων!!!
Ένα χώρο που να είναι καθαρός και επισκέψιμος για τους πολίτες!
Οι μαθητές για να συναντήσουν και να παίξουν σε αξιοπρεπές και πολιτισμένο περιβάλλον - στις εκδρομές τους - επιλέγουν περιοχές εκτός των ορίων της πόλης!!!
Απο τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική αρχή, έχω αναφερθεί πολλές φορές στις δυνατότητες αυτού του υπαίθριου χώρου αναψυχής και στην ανάγκη συντήρησής του.
 Έχω πρωτοκολλήσει αιτήματα σχετικά με τη κατάσταση στην οποία
βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο περιβάλλων χώρος του Χαλκιοπούλειου.
 
Θα παρακαλέσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου άμεσα να απαντήσουν – τι μέλλει γενέσθαι, αν δηλαδή υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης - ώστε να υπάρχει ενημέρωση για όλους τους πολίτες.
 
Πρίν λίγες μέρες, συνεχίζοντας την εθελοντική εβδομάδα του Lets Do It In Greece ( η οποία ξεκίνησε με καθαρισμό στο Μουσείο Θερμοπυλών με τον Σύλλογο Τραχίνα και ακολούθησε την επόμενη μέρα με καθαρισμό στον Περιβάλλοντα χώρο του Χαλκιοπούλειου με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας), σε πεζόδρομο στην οδό Παπαμαύρου (που αποτελεί την 2η είσοδο του Πάρκου αναψυχής) όπου τα χορτάρια …………, ένας κύριος αρκετά ηλικιωμένος, ο κυρ Παναγιώτης (ΦΩΤΟ), 86 χρονών ο οποίος έρχεται κάθε πρωί στο Χαλκιοπούλειο για περπάτημα, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στις εργασίες καθαρισμού!!! Όσο κι αν προσπάθησα να τον μεταπείσω δεν κατέστη δυνατόν. Δύο πρωινά, δεν μπορώ να το ξεχάσω, συνέβαλε  και ο ίδιος στον καθαρισμό του πεζόδρομου!
                                                                       
Γιώργος  Γκέκας

Εκπαιδευτικός  Φυσικής Αγωγής

Προσαρμοσμένη αναζήτηση