Περί εθελοντισμού...

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 11:34 Περί εθελοντισμού...

Παλιότερα είχα ακούσει μια ιστορία σχετικά με τον τρόπο και την διατήρηση της καθαριότητας σε μια Πόλη και θα ήθελα να την αναφέρω.

Κάποιος ειδήμονας του θέματος αναφερόμενος στο ακροατήριο έκανε την εξής ερώτηση.

-Πόσες ήμερες χρειάζονται για να καθαριστεί καλά μια πόλη;

Κάποιοι είπαν κάποιους μήνες, κάποιοι άλλοι κάποιες εβδομάδες κλπ.

Ο ειδήμονας του θέματος χαμογελώντας τους απάντησε. Κάνετε λάθος , χρειάζονται ελάχιστη ώρα προσωπικής εργασίας  από τον καθένα μας. Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι είναι αρκετό να ασχοληθούμε μερικά λεπτά την ημέρα με τον καθαρισμό  των δρόμων πεζοδρομίων που περικλείουν τις κατοικίες μας .

Το παραπάνω παράδειγμα το διαπίστωσα στην πράξη στις εργατικές κατοικίες στα Γαλανέικα που μένω.

Όλες οι νοικοκυρές  που διαμένουν επί της Αλύτρωτων πατρίδων κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ ανάλογα με τις δουλειές τους θα βγουν στον δρόμο και θα καθαρίσουν τα πεζοδρόμια και τον δρόμο από κάθε λογής σκουπίδια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της γειτονίας είναι η Κυρία της φωτογραφίας .

Κάθε πρωί με ήλιο με βροχή με χιόνι και με χαλάζι θα πάρει την σκούπα της και το φαράσι της και  θα κατέβει στον δρόμο για να καθαρίσει το πεζοδρόμιο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Θα μαζέψει τα σκουπίδια μέχρι το τελευταίο φυλλαράκι  και θα τα πετάξει στον κάδο των απορριμμάτων. 

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι οι Κυρίες  που μένουν στις εργατικές κατοικίες είναι γυναίκες που όλη μέρα είναι στην δουλειά το μεσημέρι στο σπίτι και το απόγευμα πάντα βρίσκουν μια ευκαιρία να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο, το δρόμο  κλπ.. 

Πιστεύω ότι αξίζει να αναφέρω άλλα δυο παραδείγματα που έχουν σχέση με τον εθελοντισμό.

Ο Κύριος της φωτογραφίας είναι ο Κύριος Δημήτρης και μένουμε στην ίδια πολυκατοικία. Ο Κύριος Δημήτρης μόνος του έχει δημιουργήσει ένα μικρό παρκάκι  πίσω  από το γήπεδο απέναντι από την πολυκατοικία που  μένουμε. Μονός του έφερε τα δέντρα, μόνος του τα φύτεψε, μόνος  άπλωσε δίκτυα ποτίσματος και μόνος του τα φροντίζει. 

Η Κύρια της φωτογραφίας μου είναι τελείως άγνωστη. Την είδα ένα πρωινό το καλοκαίρι στα Καμένα Βούρλα. Μου έκανε εντύπωση η επιμέλεια με την οποία που καθάριζε το  δοχείο των απορριμμάτων.

Τον καθάριζε με την σκούπα,  έριχνε νερό και απορρυπαντικό  το γύριζε προς όλες πλευρές για μην μείνει ίχνος βρομιάς στο δοχείο. 

Απευθυνόμενος στην δημοτική αρχή της πόλης μας θα της πρότεινα να εξετάσει πολύ σοβαρά τις προοπτικές και τα ευεργετήματα του εθελοντισμού.

Όπως βλέπουμε παραπάνω εθελοντές υπάρχουν πολλοί ο τρόπος που θα τους εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία είναι το ζητούμενο.

Γιώργος Καλλιώρας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση