Κάστρο Λαμίας ή Κάστρο απο σκουπίδια;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 20:39 Κάστρο Λαμίας ή Κάστρο απο σκουπίδια;
Πριν μερικές μέρες, μετά από πρόσκληση μου, με επισκέφτηκε ένας φίλος μου εδώ στη Λαμία όπου και κατοικώ. 
 
Ένα από τα μέρη που ήθελα να του δείξω στην πόλη ήταν και η διαδρομή από την πλατεία Λαού προς το Κάστρο. Γραφικά στενά που οδηγούν μέσα από την παλιά πόλη της Λαμίας, με εκκλησίες στην πορεία και στο τέλος της διαδρομής το Κάστρο της Λαμίας με μια θέα που αποζημιώνει τη μικρή και ελάχιστα  κουραστική ανάβαση μας. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν προς το τέλος της διαδρομής έπρεπε να περάσουμε ανάμεσα από σκουπίδια που σίγουρα δεν ήταν μέρος  της βόλτας μας.
 
 
Σκουπίδια που σίγουρα δεν τα «κληρονομήσαμε»  μαζί με το Κάστρο και την όμορφη θέα της πόλης.  Φυσική απορία του φίλου μου ήταν γιατί σε ένα τέτοιο χώρο που είναι τουριστικό αξιοθέατο επικρατεί αυτή η κατάσταση. Κούνησα το κεφάλι κατανοώντας τον και απάντησα πως επικρατεί η ελληνική κλασσική αδιαφορία όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.  Φταίει ο Δήμαρχος;  Φταίει το αρμόδιο τμήμα;  Φταίνε όσοι πηγαίνουν εκεί τα βράδια, τρώνε πίνουν και πετάνε με άνεση τα σκουπίδια τους εκεί; Φταίει η έλλειψη μεγαλύτερων χώρων για απορρίμματα εκεί πάνω; Η νοοτροπία; Η παιδεία;..Το θέμα είναι πως εκτός από το κάστρο της πόλης, φωτογραφίες τραβήχτηκαν και από το χάλι των σκουπιδιών που επικρατούσε. Πιθανότατα θα κοσμούν κάποιο προφίλ στο facebook και το instagram με σχόλια τύπου: εκδρομή στη Λαμία!
 
 
Μπορεί αυτό το θέμα της καθαριότητας, κυρίως σε τέτοιους χώρους που αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος για έναν επισκέπτη, να έχει θιχτεί στο παρελθόν και επειδή επέστρεψα μόνιμα πριν μερικούς μήνες στην Λαμία να μην το έχω δει ή διαβάσει. Όπως και να έχει, οι εικόνες (τις οποίες και απαθανάτισα και τις παραθέτω) μαρτυρούν πως κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, εις βάρος της καλής εικόνας ενός τόπου που έχει πολλά να δείξει σε έναν επισκέπτη. Και πραγματικά πιστεύω πως την περιοχή (γενικά τη Φθιώτιδα) αξίζει να την επισκεφτεί ο «ξένος», με ότι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό για την επιχειρηματική και οικονομική ζωή του τόπου μας.
 
 
Σίγουρα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην καθημερινότητα των Λαμιωτών, και σίγουρα (όπως διαπίστωσα) δεν είναι η πρώτη αρμοδιότητα των αρχών του τόπου. Ίσως όμως θα πρέπει να γίνει ένα από αυτά; Ποιος ξέρει, ίσως αυτό το διάστημα να γίνονται ιδιωτικές προσπάθειες για προβολή αυτού του τόπου και μια τέτοια κατάσταση όσον αφορά την καθαριότητα, καταλαβαίνουμε όλοι πως δεν βοηθάει.
 
Με προβληματισμό...
Χρήστος Τσακμάκης
 
 
 
 
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση