Αδέσποτα στην πόλη...

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 20:10 Αδέσποτα στην πόλη...

Παρακολουθώ συχνά-πυκνά καταγγελίες και ειδήσεις που αφορούν επιθέσεις αδέσποτων ζώων (μετά τραυματισμού ή όχι του θύματος) στην πόλη και δυστυχώς διαβάζοντας τα δεκάδες σχόλια από κάτω, βλέπω ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης, γνώση του Νόμου κ πολλές φορές οι ευθύνες ρίχνονται σε λάθος άτομα-φορείς-συλλόγους κτλ. Το λοιπόν, ο Νόμος είναι ξεκάθαρος για τα αδέσποτα, είναι ο Νόμος 4039 (ΦΕΚ 15 - 02.02.2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Υπεύθυνος για τα αδέσποτα λοιπόν κατά το Νόμο είναι ο Δήμος, ο οποίος μπορεί να συνεργάζεται με φορείς-συλλόγους φιλοζωικούς, αλλά την ευθύνη την φέρει αποκλειστικά ο Δήμος. Ο Νόμος προβλέπει (άρθρο 3) ότι ο Δήμος περισυλλέγει τα αδέσποτα (με συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου), τα περιθάλπει όπου αυτό χρειάζεται, τα καταγράφει, τα στειρώνει, τα τσιπάρει και τέλος τα επιστρέφει κοντά στο σημείο από όπου τα έχει περισυλλέξει.

Εξαίρεση για την μη επιστροφή του αδέσποτου από εκεί που συλλέχθηκε αποτελούν λόγοι όπως η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται.

Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους (αρθρο 9, παραγρ. 10 του παραπάνω Νομου).

Τέλος την ευθύνη της απόφασης για την πυκνότητα πληθυσμού σε μία περιοχή ή για την επικινδυνότητα του αδέσποτου (σύμφωνα με τα άρθρο 1 του παραπάνω Νόμου) ή για την εν' τέλει ευθανασία του έχει μία πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, πάλι του Δήμου!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι μας ότι αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Δήμος Λαμιέων. Οπότε και οι καταγγελίες μας, τα παράπονα κ οι ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν, πρέπει να απευθύνονται προς το Δήμο (και όχι προς τα σωματεία-συλλόγους φιλοζωικούς κτλ. οι οποίοι συνεργάζονται και συνεπικουρούν όπου μπορούν το έργο του Δήμου).

Ας απαντήσουν οι Υπηρεσίες του Δήμου,
Α. ποιος/ποια είναι ο/η κτηνίατρος, που οποίος ορίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου ή από το Γραφείο γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου? (αρθρο 9, παραγρ.3, Ν 4039).
Β. Ποιοι είναι τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (άρθρο 9, παραγρ. 12, Ν 4039).

Αυτοί είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι της εικόνας που βλέπουμε σήμερα στην πόλη της Λαμίας.

Κλείνοντας απλά να επισημάνω τις τεράστιες και αυτονόητες ευθύνες των ιδιοκτητών των σημερινών αδέσποτων.

Αναγνώστης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση