Περί "Λαϊκών Αγορών"

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 23:22 Περί "Λαϊκών Αγορών" (φώτο αρχείου)

«Μετά την «παράνομη αφισοκόλληση» θα ήθελα να αναφερθώ στις λαϊκές αγορές.
Το άρθρο 26, του νόμου 4497/2017 ρυθμίζει τις διαδικασίες για την Επιλογή χώρου λειτουργίας υπαίθριων αγορών όπου συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
1.      Η λειτουργία υπαίθριων αγορών επιτρέπεται σε καθορισμένους από τον αρμόδιο φορέα λειτουργίας ελεύθερους και ανεξάρτητους χώρους, δημόσιους ή δημοτικούς, ιδιόκτητους ή μισθωμένους, όπως πλατείες, πάρκα και γενικότερα ανοικτούς χώρους, καθώς και εκκλησιαστικούς, οι οποίοι διασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Αν τέτοιοι χώροι δεν είναι εφικτό να βρεθούν, μπορεί να επιλεγούν κατάλληλοι δρόμοι.
Οι χώροι λειτουργίας των υπαίθριων αγορών καθορίζονται ύστερα από γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, για την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία τους. Αν η γνώμη της αστυνομικής αρχής δεν υποβληθεί εντός τριάντα (30) ημερών αφότου ζητηθεί, η απόφαση του φορέα λειτουργίας εκδίδεται χωρίς τη γνώμη αυτή.
2. Από την επιλογή των χώρων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η λειτουργία σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού και του προαστιακού σιδηρόδρομου, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, εκκλησίες, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε να δυσχεραίνεται ο εφοδιασμός κάθε είδους καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό.
Δηλαδή στη Λαμία, που όλες οι λαϊκές αγορές  γίνονται σε δρόμους, θεωρείται ότι ΔΕΝ υπάρχουν ανοικτοί χώροι για την λειτουργία των λαϊκών αγορών?
Η Αστυνομική Αρχή έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα?
Από την επιλογή των δρόμων είναι σίγουρες οι δημοτικές και οι αστυνομικές αρχές ότι δεν παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, κατοικίες, καταστήματα κλπ?
Αν χρειαστεί άμεση μετακίνηση ένας πολίτη ο οποίος μένει σε δρόμο που γίνεται λαϊκή αγορά, πως θα φτάσει το ασθενοφόρο? Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν τελικά λόγω καθυστέρησης επιδεινωθεί η κατάστασή του … για να μην αναφερθώ σε χειρότερα. Εσείς ή η Αστυνομική Αρχή?  Η οποία (αστυνομική αρχή) θεωρητικά έχει γνωμοδοτήσει θετικά ή ίσως δεν έχει γνωμοδοτήσει και καθόλου… που είναι ακόμη χειρότερο.
Το ξέρω ότι όλοι μας έχουμε συνηθίσει και έχουμε ρυθμίσει τις ζωές μας με την σημερινή κατάσταση, αλλά σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες οι υπαίθριες αγορές γίνονται σε ανοικτούς χώρους (πλατείες), με ξεχωριστές θέσεις ανά παραγωγούς (σε άλλο σημείο αυτοί με τα φρούτα, σε άλλο σημείο αυτοί με τα λουλούδια, σε άλλο σημείο οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων κλπ)
Δεν θα ήταν πιο πρακτικό και πιο καλαίσθητο να γινόταν η λαϊκή σε μία πλατεία?
Εξάλλου πλέον, σε κάθε γειτονιά υπάρχουν mini market, super market και μανάβικα, οπότε δεν νομίζω ότι είναι τόσο απαραίτητες οι λαϊκές αγορές μέσα σε δρόμους.
Επιμένω και ξαναλέω ότι είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση σε μία σύγχρονη πόλη, πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε  ώστε να καλυτερέψει η καθημερινότητα μας».

Αναγνώστης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση