Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αθλητικοί χώροι γειτονιάς: Εικόνες εγκατάλειψης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 21:57 Αθλητικοί χώροι γειτονιάς: Εικόνες εγκατάλειψης

Γιατί  η άθληση είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αγαθό για όλους!

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Με την ευκαιρία του Νυχτερινού Αγώνα Δρόμου στη Λαμία, έλεγαν προχθές σε μια συζήτηση ότι η νεολαία σήμερα αθλείται λιγότερο ή και παίζει λιγότερο. Από μικρά τα παιδιά τα πηγαίνουν οι γονείς με το αυτοκίνητο έξω από την πόρτα του σχολείου, στο σπίτι κλείνονται στον υπολογιστή και στο κινητό και καταλήγουν τη μέρα τους από φροντιστήριο σε φροντιστήριο. Κι όμως η άθληση για τους αρχαίους έλληνες θεωρούνταν τμήμα της ιατρικής και είχε διακριτό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Σήμερα δεν μιλάει κανείς για πρόληψη υγείας.

Και όταν μιλάμε για πρόληψη υγείας αναφερόμαστε κυρίως στην άθληση. Οι αθλητικοί χώροι που θα μπορούσαν να αθλούνται τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, στις γειτονιές λείπουν ή είναι εγκαταλειμμένοι. Πόσες φορές το έχουμε πει και πόσα έχουν γραφεί κατά καιρούς. Ναι το ποδόσφαιρο, καμιά αντίρρηση. Η Λαμία είναι και παραμένει στην Α Εθνική, αλλά δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο ή μόνο το ΔΑΚ και η «Καμαρίτσα» και οι προσπάθειες των επαγγελματικών αθλητικών σωματείων. Είναι και τα συνοικιακά γήπεδα, τα μικρά γήπεδα και οι μικροί χώροι της γειτονιάς, για τα οποία στο παρελθόν υπήρχε σχετική μόνιμη μέριμνα. Είναι οι παιδικές χαρές και τα πάρκα, είναι τα υπαίθρια πάρκα γυμναστικής, τα περιφερειακά μονοπάτια για τους πεζοπόρος και τους δρομείς ανωμάλου, που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. Έχουμε γίνει γραφικοί, το καταλαβαίνω, με την επιμονή μας, με την επιμονή στην πρόληψη υγείας μέσα από την άθληση.

Στο παρελθόν κατασκευάστηκαν αρκετές παιδικές χαρές και αρκετά συνοικιακά μικρά γήπεδα μπάσκετ και 5Χ5 ποδοσφαίρου. Για να κατασκευαστούν, σημαίνει ότι υπήρχε φροντίδα και κάπου βασίζονταν, πέραν του ότι δαπανήθηκαν χρήματα των δημοτών. Πολλά από αυτά, τα περισσότερα θα έλεγα, είναι σε μερική ή πλήρη εγκατάλειψη. Ενδιαφέρον θα ήταν αν είχαμε μια πλήρη δημοσιευμένη αποτύπωση και ανάρτηση όλων αυτών των χώρων από το Δήμο για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μας απογοητεύει και αγανακτούμε για τον τρόπο που η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητες των δημοτών και τον τρόπο που κατευθύνει τις δαπάνες για αθλητικούς χώρους. Και αυτό δεν αποτελεί απλά στοιχείο αντιπολιτευτικής κριτικής.

Θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι οι 3.000 άνθρωποι που βγήκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να τρέξουν στον Νυχτερινό Αγώνα της Λαμίας, θέλουν να δουν και την επόμενη μέρα μια ανάλογη αθλητική δραστηριότητα με ανάλογες υποδομές, που να ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες και να καταλήγουν στις πολύ μεγαλύτερες. Και πρέπει να εκλείψουν οι εικόνες εγκατάλειψης. Γιατί η άθληση είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, αγαθό για όλους! ιδιαίτερα σήμερα στα πλαίσια της πολύπλευρης κρίσης.

* Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos