Νικολά Σαρκοζί: Επέστρεψε και ετοιμάζεται για τη μάχη στο Ελιζέ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 11:09 Νικολά Σαρκοζί: Επέστρεψε και ετοιμάζεται για τη μάχη στο Ελιζέ
Θα μπορούσε να είναι τίτλος σίκουελ για τον πολιτικό που αφού άφησε επί δύο χρόνια το πεδίο ελεύθερο στην Λεπέν, επέστρεψε θριαμβεύοντας στις τοπικές εκλογές.
 
 
Ο Νικολά Σαρκοζί αναμετρήθηκε και κέρδισε την μάχη των νομαρχιακών εκλογών, πρόκριμα για τις προεδρικές του 2017. Αν και η διεκδίκηση για το Ελιζέ αργεί, ο Σαρκοζί έχει στραμμένο το βλέμμα του στην διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας και στην επιστροφή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Βαριά ήττα υπέστη το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Φ. Ολάντ στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές από την δεξιά αντιπολίτευση, η οποία παίρνει τον έλεγχο σε 64 ως 70 διοικητικά διαμερίσματα από τα 101 που κρίνονταν στον β΄ γύρο της αναμέτρησης. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) καταφέρνει να εκλέξει πολλά στελέχη στα συμβούλια περιφερειών και νομών στον δεύτερο γύρο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει τον στόχο του να κερδίσει σε τουλάχιστον μία ως δύο περιφέρειες.
 
Κατακερματισμένη η κεντροαριστερά
 
Η κεντροαριστερά εμφανίστηκε “ιδιαίτερα κατακερματισμένη” και “γνώρισε μια καθαρή οπισθοχώρηση”, παραδέχθηκε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες είχε πολλαπλασιάσει τις συναντήσεις με τοπικά στελέχη του PS σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η διαφαινόμενη άνοδος του FN της Μαρίν Λεπέν.
Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σηματοδοτεί “την αμετάκλητη αποκήρυξη της κυβέρνησης” από τους εκλογείς, τόνισε ο Σαρκοζί. “Είναι η άρνηση, η ανικανότητα που τιμωρήθηκαν”, είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.
 
Ψάρεψε τις ψήφους της Λεπέν
 
Ο Σαρκοζί επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή τον περασμένο Νοέμβριο μετά από δύο χρόνια απουσίας. Ανέλαβε εκ νέου την ηγεσία της κεντροδεξιάς με 64,5% των ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές του UMP εξαφανίζοντας τον κυριότερο αντίπαλό του, πρώην υπουργό Γεωργίας Μπρουνό Λε Μερ. Ο Σαρκοζί θεωρείται πλέον ο επικρατέστερος για να λάβει το χρίσμα του UMP ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, παρότι αναμένεται να αντιμετωπίσει εσωκομματικά εμπόδια από τους Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν.
 
Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτός που άφησε δύο χρόνια ελεύθερο το πεδίο… στην Μαρίν Λεπέν, οδηγώντας το κόμμα του στην κάθοδο είναι ο μόνος που μπορεί να το φέρει και πάλι στην εξουσία. Το μεγαλύτερο όπλο του είναι η οργή του εκλογικού σώματος απέναντι στην κυβέρνηση Ολάντ.
 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση