Αυστρία: «Νέα αρχή για την οικονομία της Ελλάδος»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 18:52 Αυστρία: «Νέα αρχή για την οικονομία της Ελλάδος»

«Νέα αρχή για την οικονομία της Ελλάδος: Εξαγωγές, μεταρρυθμίσεις και αυξημένη εμπιστοσύνη», τιτλοφορείται η ανάλυση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων "COFACE ÖSTERREICH", την οποία δημοσιεύει σήμερα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι η "Coface" είναι εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων με 70ετή εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων για επιχειρήσεις, καθώς και στην ανάλυση της παγκόσμιας οικονομίας. Έχει σε όλο τον κόσμο 50.000 πελάτες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ενώ το 2017 η "Coface" διέθετε 4.100 συνεργάτες σε 100 χώρες και είχε τζίρο 1,4 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων διαπιστώσεων στην ανάλυσή της σημειώνει, «με την έξοδο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα επιθυμεί να αφήσει πίσω της οκτώ συνεχόμενα χρόνια κρίσης. Ο country manager της "Coface Österreich", Michael Tawrowsky, σχολιάζει την τρέχουσα κατάσταση ως εξής: "Είναι μια νέα αρχή για την οικονομία της Ελλάδος.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένουν να υπάρξει αναζωογόνηση". Οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδος ανακάμπτουν: Για πρώτη φορά από το 2008 αυξήθηκε το ΑΕΠ επί τέσσερα τρίμηνα. Η ανάπτυξη το 2017 έφθασε στο 1,4%, ενισχυμένη από επενδύσεις και από μια δυναμική εξωτερική ζήτηση. Η "Coface" προβλέπει για το 2018 περαιτέρω ανάπτυξη 2%, μολονότι την ίδια στιγμή η ευρωζώνη εμφανίζει ελαφρά υποχώρηση».

Και στη συνέχεια της ανάλυσης, «η δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση έχουν συμβάλει, ώστε να περιορισθεί το διπλό έλλειμμα (στον κρατικό προϋπολογισμό και στο εμπορικό ισοζύγιο). Από το 2016 οι δημόσιοι λογαριασμοί εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα. Από το 2015 το ισοζύγιο πληρωμών έχει ισοσκελισθεί.

Η δημοσιονομική και οικονομική αξιοπιστία αποκαταστάθηκε και μειώθηκαν σημαντικά οι ανασφάλειες, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Παρομοίως υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων. Το χαμηλό επίπεδο μισθών συνέβαλε, ώστε να βελτιωθεί από πλευράς κόστους η ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27% μεταξύ του 2008 και του 2017, προσέφεραν στην οικονομία νέα δυναμική».

«Ένα από τα σημάδια βιώσιμης ανάκαμψης ήταν το ύψος των περιθωρίων των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο έχει βελτιωθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Προς το παρόν η ασθενής εσωτερική ζήτηση φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, το 2019 η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα βελτιωθεί γρήγορα και οι επενδύσεις θα αυξηθούν», καταλήγει η ανάλυση.

 

Πηγή: zougla.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση