Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στη Βιέννη με τη συμμετοχή Σταϊκούρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 10:46 Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στη Βιέννη με τη συμμετοχή Σταϊκούρα

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετείχε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Βιέννη της Αυστρίας 17 με 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρέμβασή του, στη συνεδρία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε:

«Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από ορισμένες βασικές αρχές, όπως αυτές της διαφάνειας, της ουδετερότητας, της απλότητας, της σταθερότητας, της λειτουργικότητας, της ισορροπίας και της ισότητας, ενώ θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, εμφανίζονται εμπόδια στην τήρηση αυτών των αρχών, τα οποία τροφοδοτούν παράλληλα το φαινόμενο της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες και η αλματώδης αύξηση των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πλατφορμών, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομίας του διαμοιρασμού, διευρύνουν τις προκλήσεις για τους σχεδιαστές πολιτικής και τις φορολογικές αρχές.

Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, η εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι απαραίτητη, με δράσεις όπως είναι:

1ον. Η εφαρμογή ενός ενιαίου, με απλούστερους κανόνες και χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Για παράδειγμα, οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το «κενό ΦΠΑ», δηλαδή η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, έφτασε στην Ελλάδα στο χαμηλότερο σημείο της το 2014, όταν μειώθηκαν συγκεκριμένοι φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη.

2ον. Η ενίσχυση της συνεργασίας και η εναρμόνιση των πλαισίων φορολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στο πεδίο της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ώστε να μην αντιμετωπίζουν συγκριτικά μειονεκτήματα ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, αυξάνοντας υπερβολικά τις ασφαλιστικές εισφορές, ενισχύοντας έτσι τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain) και την εισφοροδιαφυγή.

3ον. Η ενίσχυση της συνεργασίας σε διοικητικό επίπεδο και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, ιδιαίτερα για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς, τις φορολογικές αποφάσεις και τις εθνικές εκθέσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση ταχύτερα και αποτελεσματικότερα της φοροδιαφυγής σε διασυνοριακό επίπεδο.

4ον. Η δημιουργία ενός αυστηρότερου και αποτελεσματικότερου πλαισίου για την αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων».

5ον. Η εφαρμογή μέτρων που απορρέουν από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών (Base Erosion & Profit Shifting), και αφορά ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η παρακολούθηση των ενδοομιλικών συναλλαγών, η βελτίωση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, η αποτροπή της καταχρηστικής εφαρμογής των συμβάσεων και η ενίσχυση της διαφάνειας.

6ον. Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy), του ηλεκτρονικού εμπορίου και της παροχής τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο, ώστε το κέρδος να φορολογείται στον τόπο που παράγεται, ενισχύοντας τη συνεργασία των κρατών με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ηλεκτρονικές πλατφόρμες».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση