Σεισμός Ινδονησία: 1.234 νεκροί και στο βάθος πλιάτσικο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 13:11 Σεισμός Ινδονησία: 1.234 νεκροί και στο βάθος πλιάτσικο

«Στις 13:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) ο τελευταίος διαθέσιμος απολογισμός ήταν 1.234 νεκροί», έναντι 844 προηγουμένως, επεσήμανε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκόρχο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο σεισμός, που έπληξε την Παρασκευή την πόλη Πάλου, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι στις δυτικές ακτές του Σουλαουέσι, έχει προκαλέσει επίσης τον εκτοπισμό 61.867 ανθρώπων.

Αν και οι αρχές της Ινδονησίας αρχικά επέτρεπαν στους πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα και να παίρνουν είδη πρώτης ανάγκης, καθώς καθυστερούσε η διανομή βοήθειας, η αστυνομία συνέλαβε σήμερα 35 ανθρώπους επειδή έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρήματα, ενώ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις λεηλασίες.

Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.

Άνθρωποι ψάχνουν στα ερείπια οτιδήποτε μπορούν να ανασύρουν από τα υπάρχοντά τους, ενώ άλλοι περιμένουν υπομονετικά να πάρουν νερό, χρήματα ή βενζίνη τα οποία διανέμει ο στρατός.

«Η κυβέρνηση, ο πρόεδρος ήρθα, όμως αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι νερό και τρόφιμα», δήλωσε ο Μπουρχανουντίν Άιντ Μάσε, 48 ετών.

Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών.

Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του Ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι έκανε μια μακάβρια ανακάλυψη μέσα σε εκκλησία στο κέντρο του Σουλαουέσι: «Εντοπίστηκαν συνολικά τριάντα τέσσερα πτώματα», δήλωσε η Αούλια Αριάνι εκπρόσωπος της οργάνωσης. Η ακριβής ηλικία των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί, όμως πρόκειται για μαθητές μιας θεολογικής σχολής.

Αρχικά οι 86 νεαροί που συμμετείχαν σε μια ομάδα μελέτης της Βίβλου στο κέντρο εκπαίδευσης της εκκλησίας της Τζονούγκε θεωρούνταν αγνοούμενοι. Η τύχη όσων δεν εντοπίστηκαν σήμερα δεν είναι γνωστή προς το παρόν.

Η ορεινή περιοχή Σίρι Μπιρομάρου, νοτιοανατολικά του Πάλου, είναι δύσβατη και οι διασώστες πρέπει να διανύσουν μια τεράστια απόσταση για να φτάσουν στα θύματα.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι να περπατάμε στη λάσπη επί μιάμιση ώρα κουβαλώντας πτώματα», εξήγησε η Αριάνι.

Άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ινδονησία

Το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), εκτίμησε τη Δευτέρα ότι 191. 000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 46.000 παιδιά και 14.000 ηλικιωμένοι.

Οι νεκροί που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας για τις αρχές. Σε ζεστό και υγρό κλίμα της Ινδονησίας, η αποσύνθεση των πτωμάτων είναι γρήγορη και ενδέχεται να αποτελέσουν εστία μικροβίων και ασθενειών.

Στην Πομπόγια, στους λόφους που βρίσκονται κοντά στο Πάλου, εθελοντές έχουν αρχίσει να ενταφιάζουν τα θύματα σε έναν τεράστιο, κοινό τάφο με χωρητικότητα ως και 1.300 πτωμάτων.

Φορτηγά μεταφέρουν πτώματα μέσα σε κίτρινες, πορτοκαλί και μαύρες σακούλες ως το σημείο, όπου τοποθετούνται στον τάφο και καλύπτονται με χώμα από εκσκαφείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com