Το πιο σημαντικό βήμα συμφιλίωσης! Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν το Δεκέμβριο στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2018 19:58 Το πιο σημαντικό βήμα συμφιλίωσης! Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν το Δεκέμβριο στη Ρωσία

Τη Ρωσία αναμένεται να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγή κοντά στην κυβέρνηση. «Η προκαταρκτική ημερομηνία της επίσκεψης έχει τεθεί για τις 12 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός ελπίζει σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε η ίδια πηγή στο Sputnik.

Επιπλέον, τόνισε πως η συνεδρίαση της ελληνο-ρωσικής επιτροπής συνεργασίας για ζητήματα Οικονομίας, Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου. «Μία σειρά από σχέδια συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας έχουν προσδιοριστεί και θα συζητηθούν» ανέφερε.

Συμφιλίωση, μετά την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Όπως είχε γράψει το NewsIt.gr, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα… συμφιλίωσης και αποκατάστασης των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την κρίση που προήλθε με αφορμή το Σκοπιανό. Όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες διεργασίες ανάμεσα στις δυο πλευρές προκειμένου να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα που υπάρχουν για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.
Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για επίσκεψη του Τσίπρα στη Ρωσία, το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Μόσχα, αμέσως μετά την επανεκλογή του.

Το χρονικό της κρίσης

Υπενθυμίζουμε ότι όλα άρχισαν στις 11 Ιουλίου 2018, όταν απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες της πρεσβείας στην Αθήνα και απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων αξιωματούχων. Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε ότι είχε στοιχεία για σχέδιο Ρώσων διπλωματών να μπλοκάρουν τη Σύμφωνα των Πρεσπών, για την επίλυση του Σκοπιανού.

Στις 6 Αυγούστου 2018 ήρθε η «απάντηση» της Ρωσίας. Με εντολή του Σεργκέι Λαβρόφ, απελάθηκαν ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών. Παράλληλα, την είσοδο στη Ρωσία απαγόρευσαν στον Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά.

Στις 10 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ξαφνικά και χωρίς να δώσει εξηγήσεις ανακοίνωσε στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, ότι μετατίθεται στην Αθήνα. Ο κ. Φρυγανάς ενημερώθηκε ότι μετακινείται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.
Ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’, υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ’ ελάχιστον τρία χρόνια.

Με πληροφορίες από: SPUTNIK

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση