Ζάεφ: Ψήφο κατά συνείδηση για πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 19:10 Ζάεφ: Ψήφο κατά συνείδηση για πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στην ομιλία του τόνισε ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών και τους παρότρυνε να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών και τους παρότρυνε να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ιδιαίτερα εκείνοι που εμφανίζονται «διστακτικοί».

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι για τη χώρα να προχωρήσει μπροστά», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ και επανέλαβε ότι η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον της πΓΔΜ και θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου είπε ότι η συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της πΓΔΜ.

+1 ψήφος υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών

Την ίδια στιγμή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ferid Muhic άλλαξε την αρχική του θέση και παρότρυνε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων, όπως μεταδίδει το «Sloboden Pecat». Μετά την ομιλία του δέχθηκε to θερμό χειροκροτήματα από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη. 

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.
 
Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση